Pagrieziena punkts? • IR.lv

Pagrieziena punkts?

4
Sietlā dzimušo Timotiju Reju Braunu uzskata par pirmo cilvēku pasaulē, kuram ir izārstēts HIV vīruss.

Pēdējos gados mediķiem ir izdevies atbrīvot vairākus pacientus no HIV vīrusa. Tāpēc zinātnieki ar vēl lielāku entuziasmu meklē zāles, kas spētu izārstēt AIDS, tādā veidā izmainot dzīvi miljoniem cilvēku visā pasaulē

HIV speciālista Štefana Fenskes klīnika, kas atrodas Hamburgas Universitātes rajonā, nebūt neiedveš bailes. Gaišas telpas, modernā māksla pie sienām un laiku pa laikam dzirdami smiekli. 63 gadus vecais Verners (vārds mainīts), kas ieradies uz kārtējo konsultāciju, imūndeficīta vīrusu sauc par apakšīrnieku, nevis ienaidnieku vai nāves draudu. Uz Hamburgu no savas mazpilsētas viņš brauc reizi trijos mēnešos. Nodod asins analīzes un jau pēc 15 minūtēm dodas prom. «Daži veseli cilvēki pat var apskaust par tādiem rezultātiem, kādi ir man,» viņš saka. Verners ar HIV inficējās pirms 23 gadiem. Arī ārsts Fenske ir apmierināts: «Katrā ziņā smēķēšana viņam ir lielāks drauds veselībai nekā vīruss.»

Līdz 1996.gadam, kad parādījās pirmās patiesi efektīvās pretvīrusa zāles, Fenske pats bija liecinieks šausmām, ko spēj radīt imūndeficīta vīrusa izraisītais AIDS – tas nogalināja daudzus viņa pacientus. Izģindušos ķermeņus uzveica dažādas infekcijas un audzēji.

Jaunās zāles tolaik nesagaidīja arī cita Fenskes tagadējā pacienta Tomasa dzīvesdraugs, kas 1993.gadā nomira no AIDS izraisītas slimības. Pats Tomass vairs nevarēja strādāt par oficiantu un devās pensijā 40 gadu vecumā. «Ko lai es tagad daru?» viņš esot sev jautājis. «Par katru cenu jāmēģina nodzīvot līdz vecumdienām!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu