Bez jumta • IR.lv

Bez jumta

3
Bijusī Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Nelija Jezdakova, kas pēc tam pildīja šīs iestādes vadītājas padomnieces pienākumus
Indra Sprance

Finanšu policija februārī atklāj nodokļu izkrāpēju grupējumu, kurš vairāku gadu laikā valstij varētu būt nodarījis miljonos mērāmus zaudējumus. Maijā viens no apcietinātajiem liecina par augstu VID amatpersonu kukuļošanu. Jūnijā amatu atstāj VID vadītāja Jezdakova un KNAB ierosina kriminālprocesu, kurā īslaicīgi aizturēta un pratināta arī viņa. Vai šī faktu virkne liecina, ka atklāts nodokļu izkrāpēju «jumts» un slēptā cīņa par VID šefa krēslu ir daļa no šīs ēnu spēles?

Baltu celtnieka ķiveri neveikli uzmaukusi teju līdz acīm, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ināra Pētersone kopā ar struktūrvienību vadītājiem pozē fotogrāfam jaunās dienesta ēkas spāru svētkos 15.augustā Mežaparkā. Dažām amatpersonām sejas laistās priekā, citās – skābs smaids. Šajā fotogrāfijā dokumentēts brīdis tikai dažas stundas pēc tam, kad medijus pāršalca ziņa – KNAB aizturējis bijušo VID vadītāju, Pētersones padomnieci Neliju Jezdakovu. «Tas bija šoks. Ne tikai man, bet visam kolektīvam,» tagad man saka Pētersone, kas todien esot pirmoreiz uzzinājusi par KNAB veiktajām kratīšanām.

KNAB jūnijā ierosināja kriminālprocesu par liela apmēra kukuļdošanu VID amatpersonām, pārbaudīta tiek Jezdakovas un vēl vismaz trīs vai četru augsta līmeņa VID darbinieku saikne ar iespējamu organizētu personu grupu, kas izkrāpusi no valsts 476 225 latus uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas rēķina.

Ir rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs grupas iespējamie valstij nodarītie zaudējumi varētu būt daudz lielāki – vairāku gadu garumā iespējami pat vairāki miljoni latu. Turklāt ierosinātā krimināllieta cieši savijusies ar aizkulišu procesiem politikā – tik cieši, ka šobrīd teju neiespējami izšķirt, kur diskusijās par jauno VID vadītāju beidzas patiesas rūpes par VID stiprināšanu un sākas rūpes par politiķiem pietuvinātiem organizētās noziedzības pārstāvjiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu