Pašiem ir jādara • IR.lv

Pašiem ir jādara

2
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64
Aivars Ozoliņš

Valsts prezidents Andris Bērziņš neslēpj, ka nav mierā ar valdības darbu, un gaida enerģiskākas reformas nākamajā Saeimā, taču vienlaikus gatavs atzīt arī savas kļūdas

Vēlējāmies intervēt prezidentu pirms Baltijas valstu vadītāju brauciena uz Vašingtonu – par vēsturiskās, daudziem negaidītās vizītes mērķiem un Latvijai svarīgāko, ko viņš iecerējis apspriest ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Taču prezidenta darbu kalendārs to neļāva. Toties tagad bija iespēja runāt par vizītes rezultātiem. Sarunas laikā palika iespaids, ka Andrim Bērziņam pašam svarīgākais rezultāts ir viņa pārliecība, ka Latvija ir drošībā, lai arī cik naidīgi paziņojumi izskanētu no Austrumiem. Tā nu lielāko daļu laika veltījām pašmāju norišu apspriešanai, un intervijai paredzētās 45 minūtes izstiepās līdz gandrīz apaļai stundai. Prezidents kļuva atturīgi mazrunīgs tikai sarunas beigās, kad apvaicājāmies, ko iecerējis darīt, kad būs beidzies viņa pirmais termiņš valsts galvas amatā.

Rudens ir atnācis ar asām prasībām pret valdību – skolotāji, mediķi, pensionāri prasa vairāk naudas, opozīcija šūpo veselības ministres krēslu. Izskanējis aicinājums atkāpties kultūras ministrei. Vides ministra demisija iekarsē cīņas koalīcijas iekšienē. Kā jums šķiet – vai valdība spēs panākt saprātīgus budžeta kompromisus un nostrādāt līdz Saeimas vēlēšanām?

Par [budžeta] ieņēmumu daļu man ir sajūta, ka tā ir ļoti reāla. Vienmēr var strīdēties, kuru nodokli lielāku, kuru mazāku, bet ieņēmumu daļa ir diezgan loģiska, un faktiski mums valsts kopbudžeta ieņēmumi būs diezgan tuvu pirmskrīzes līmenim, kas pati par sevi ir laba ziņa. Par izdevumu pusi – tās darbības vēl ne tuvu nav noslēgtas. Pilnīgi piekrītu finanšu ministram Vilkam, ka mums jābūt ļoti saprātīgiem. Ceru, ka šis gads mums būs faktiski bezdeficīta – 0,8 [procenti no IKP] mīnusā, var teikt, ir uz nulli. No aizņemšanās viedokļa 2014.gadam tas ir kolosāls ekonomisks ieguvums.

Bet ir arī sāpīgi konflikti, piemēram, par uzturēšanās atļauju pakāpenisku izbeigšanu. Kāda ir jūsu nostāja?

Valdībai ir pieejama pilna informācija – kādi cilvēki, no kurienes, kāda ir atdeve. Mans viedoklis – tas šajā periodā ir bijis pozitīvi, un derētu pieskaņot, ņemot vērā pieredzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu