Uzbūvējusies Aizspogulija • IR.lv

Uzbūvējusies Aizspogulija

3
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Anda Burve-Rozīte

Komponists, līdzšinējā Latvijas Nacionālās operas direktora Andreja Žagara padomnieks Arturs Maskats atklāj, kāpēc atteicies no Kultūras ministrijas piedāvātā operas valdes priekšsēdētāja amata

Nesaskaņas starp kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi un Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru raisījās kopš ministres stāšanās amatā 2011.gada rudenī. Viņa operas ilggadējam vadītājam pārmeta nespēju iekļauties atvēlētajos budžeta līdzekļos, regulāru to pārtērēšanu un kredītsaistības, kas pārsniedza miljonu latu. Ministre bija saņēmusi iebildumus pret Žagara vadīšanas stilu no operas orķestra mūziķu arodbiedrības – tie saistīti gan ar atalgojuma jautājumu, gan attieksmi pret cilvēkiem. Direktoram tika pārmesta arogance un nespēja uzklausīt. Arodbiedrības vadītājs Aldis Grunte, ministres partijas biedrs, operas direktoram regulāri izteica skarbu kritiku, mūziķu vārdā publiski stāstīdams, ka tie vēlas, lai Žagaru no amata atstādina.

Stīvēšanās eskalāciju sasniedza 2011.gada nogalē, kad pēc likuma notika konkurss uz operas direktora vietu. Tajā bija pieteicies arī Andrejs Žagars. Konkursa komisija viņu vienbalsīgi atzina par piemērotu kandidātu operas vadītāja amatam, bet kultūras ministre atteicās parakstīt rīkojumu par iecelšanu amatā, pamatojot, ka viņas rīcībā esot ziņas par būtiskiem trūkumiem LNO finansiālajā darbībā. Pēc atkārtota konkursa Žagars tomēr turpināja operu vadīt. 

Šoruden konflikts uzvirmojis no jauna. Mainot operas pārvaldes sistēmu, tika rīkots konkurss uz trīs valdes locekļu vietām. Speciāli izveidota septiņu kultūras nozares profesionāļu komisija izraudzījās piemērotākos kandidātus. Starp tiem bija arī Andrejs Žagars un viņa ilggadējs līdzgaitnieks, direktora padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats. Pirms nedēļas kultūras ministre nāca klajā ar paziņojumu, ka pretēji konkursa rezultātiem neiecels amatā Andreju Žagaru. Viņam tika piedāvāta padomnieka vieta operā, bet Arturam Maskatam – valdes priekšsēdētāja amats. Pirmdien Maskats paziņoja, ka no tā atsakās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu