Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
64 gadus vecā amerikāniete Diāna Niada kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas pārpeldējusi 177 km plato jūras šaurumu no Kubas līdz ASV krastam Floridā, neizmantojot pleznas un īpašu krātiņu pret haizivīm. Peldējums ilga 53 stundas. Šis bija jau piektais Diānas mēģinājums, pirmoreiz viņa šo distanci centās pievarēt 28 gadu vecumā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Sīrijas prezidents Bašars al Asads pagājušajā mēnesī uzbrukumā Damaskas pievārtē ir pielietojis ķīmiskos ieročus. Par to ir pārliecināts gan NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, gan ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš min «neapstrīdamus pierādījumus» par zarīna gāzes izmantošanu. ASV prezidents Baraks Obama jau oficiāli lūdzis Kongresu apstiprināt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rasmusens paziņojis, ka NATO Damaskai neuzbruks, ja nu vienīgi aliansei būs nepieciešams aizstāvēt Turciju. Savukārt Asads intervijā franču Le Figaro izteicis brīdinājumu – Rietumvalstu trieciens pret Sīriju var izraisīt «reģionālu karu» Tuvo Austrumu «pulvermucā».

No amata gāztajam Ēģiptes prezidentam Muhamedam Mursi būs jāstājas tiesas priekšā par «musināšanu uz slepkavībām». Par to vēstīja valsts televīzija, gan neminot, kad eksprezidenta tiesas process sāksies. Apsūdzībās par «musināšanu uz slepkavībām un vardarbību» Mursi tiesas priekšā būs jāstājas kopā ar vēl 14 aizdomās turamajiem. Apsūdzības saistītas ar 2012.gada decembri, kad pie prezidenta pils starp Mursi atbalstītājiem un pretiniekiem izcēlās vardarbīgas sadursmes. 

Krievijas Ārlietu ministrija ieteikusi tiem savas valsts pilsoņiem, kuriem ir pamatotas aizdomas, ka ASV varas iestādēm pret viņiem varētu būt pretenzijas, nedoties uz valstīm, kuras parakstījušas ar Vašingtonu līgumu par savstarpēju izdošanu. Kopumā šādus līgumus ASV noslēgušas ar vairāk nekā simts pasaules valstīm, tai skaitā ar Latviju un Lietuvu. Pēdējā laikā dažādās valstīs aizvien biežāk tiekot aizturēti Krievijas pilsoņi, kurus ASV varas iestādes lūdz izdot kriminālvajāšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu