Triks ar miljoniem • IR.lv

Triks ar miljoniem

6
Samaksa par pedagoģisko likmi (lati)
Gunita Nagle

Pārlūkojot 2014.gada izglītības budžetu, patiesība ir skaudra – nauda ir skolotāju samaksas noturēšanai pašreizējā līmenī, bet ne tālākam pieaugumam

Skolotāju sapnim par algu pieaugumu cerību stariņš uzspīdēja no jaunajām politikas iniciatīvām, kurās ikviena ministrija šovasar iezīmēja nākamo trīs gadu prioritātes – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tieši pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveidošanai 2014.gadā pieprasīja papildus 9,9 miljonus latu. Pagājušajā nedēļā kļuva skaidrs, ka šīs naudas algu palielināšanai nav. Bet, lai to nevajadzētu skaidri atzīt, finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) norādīja – izglītības budžetā būs 9,9 miljoni skolotāju algu piemaksām. Tā tiešām ir. Taču šī summa ir paredzēta, lai pedagogu samaksu varētu nevis tālāk paaugstināt, bet gan noturētu līmenī, kāds sasniegts ar šāgada septembri.

Miljonu putrošana

Skolotāju prasības ir vienkāršas – viņi nevēlas, lai algu palielinājumu saistītu ar piemaksām, koeficientiem un skolēnu skaitu, kā darīts līdz šim, padarot atalgojuma veidošanu par visīstāko rēbusu. Pedagogi prasa palielināt samaksu par pedagoģisko likmi no 280 līdz 310 latiem. Tam 2014.gadā būtu nepieciešami jau minētie 9,9 miljoni, ko IZM arī virzīja apstiprināšanai valdībā.

Šādas saistības IZM uzlika kopā ar skolotāju arodbiedrību 2012.gada vasarā parakstītais memorands, kas paredz papildu finansējuma piešķiršanu algu palielināšanai no 2013. līdz 2016.gadam. Lai pildītu šo vienošanos, 2015.gadā būs nepieciešami papildus 38 miljoni, 2016.gadā vēl 83 miljoni latu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu