21.gs. veiksminieki • IR.lv

21.gs. veiksminieki

Andris K.Bērziņš

Skype jau 10 gadus ir globālās saziņas «grāvējs» un valsts lepnuma cēlājs

Es 2003.gadā dzīvoju ASV un strādāju mazā starptautiskā uzņēmumā. Skype parādīšanās būtiski izmainīja manu ģimenes un darba dzīvi. Līdz tam izmantojām telekartes, lai samazinātu mežonīgās starptautisko zvanu izmaksas. Bet Skype piedāvāja zvanus ar citiem Skype lietotājiem nevis lētāk, bet pavisam par brīvu. Varēju brīvi zvanīt vecākiem uz Rīgu, darba kolēģiem Izraēlā un citās valstīs. Zvanu kvalitāte nebija ideāla, bet biju ar mieru paciest traucējumus, lai ietaupītu lielu naudu.

Revolucionārais Skype pagājušajā nedēļā nosvinēja apaļu jubileju. Nesenā pētījumā atklāts, ka trešdaļa no visām starptautiskām sarunām notiek caur Skype – apbrīnojams skaitlis desmit gadus vecai firmai. 300 miljoni cilvēku lieto šo rīku katru dienu, vairāk nekā 4% no visas pasaules iedzīvotājiem.

Skype sekmes slēpjas tehnoloģiskā inovācijā – atšķirībā no tradicionāliem telekomunikāciju operatoriem, kuri savieno zvanus caur savām un partneru telefoncentrālēm, Skype zvanam vispār nav centrāles. Datori (vai arī viedtālruņi) savienojas ar gala lietotāju pa tiešo, izmantojot tā saukto peer to peer arhitektūru. Šī tehnoloģija atbrīvoja Skype no vajadzības izveidot globālu infrastruktūru – to sagādāja paši lietotāji. Tikai tā Skype varēja piedāvāt zvanus par brīvu. Un prātīgi to kombinēja ar maksas pakalpojumu piezvanīt nevis citam Skype lietotājam, bet parastam telefona numuram. Reti kuram biznesam izdodas sakombinēt jauninājumus tik veiksmīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu