Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Pagājušās nedēļas trešdienas naktī bojā gājušo bērnu līķi Damaskas piepilsētā. Opozīcijas spēki apgalvo, ka tas bijis Sīrijas režīma sarīkots ķīmiskais uzbrukums. Organizācija Ārsti bez robežām saskaitījusi, ka uzbrukumā bojā gājuši vismaz 355 cilvēki, bet aptuveni 3600 ārstējas slimnīcās.

Nedēļas notikumi pasaulē

ANO inspektori ar Sīrijas valdības piekrišanu devušies uz Austrumgutu Damaskas pievārtē, kur saskaņā ar opozīcijas apgalvojumiem uzbrukumā pagājušo trešdien valdības karaspēks pielietojis ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska opozīcijas apsūdzības noraida un apgalvo, ka ķīmiskos ieročus lietojuši paši opozīcijas spēki. Inspektorus pavadījis Sīrijas drošībnieku eskorts, tomēr braucējus apšaudījuši snaiperi. Lai gan pagaidām ASV no savas puses oficiāli neapstiprina, ka plāno militāru operāciju pret Sīrījas režīmu, britu mediji vēsta, ka Lielbritānija būšot gatava nepieciešamības gadījumā atbalstīt ASV ar saviem jūras spēkiem. Sīrijas režīms paziņojis, ka aizstāvēsies, savukārt Krievija – tuva Damaskas sabiedrotā – brīdina, ka sekas militārai intervencei būtu ļoti bīstamas.

Ikgadējā nestabilāko un funkcionēt nespējīgāko valstu reitingā jeb Failed states index Latvija ierindojusies 140. no 178 pozīcijām. Starptautiskās organizācijas Fund for Peace pētnieki mūsu valsti ierindojuši stabilo grupā kopā ar Igauniju un Lietuvu, taču kaimiņvalstu novērtējums ir augstāks. Latvija ieguvusi 47,9 punktus, Igaunija ar 45,3 punktiem ieņēmusi 145.vietu, Lietuva ar 43 punktiem ir 150.vietā. Par nestabilāko valsti ar 113,9 punktiem atzīta Somālija, savukārt stabilākā ar 18 punktiem ir Somija.

Ēģiptes bijušais prezidents Hosni Mubaraks izlaists no cietuma. Arābu pavasara sacelšanās rezultātā gāztais līderis pārvests helikopterā no Kairas cietuma uz Ēģiptes galvaspilsētas armijas slimnīcu, kur atradīsies mājas arestā. Mubarakam vēl jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām korupcijā un par protestētāju nogalināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu