Līnija pārkāpta • IR.lv

Līnija pārkāpta

5
Aivars Ozoliņš

Ķīmisko ieroču lietošana Sīrijā nepaliks nesodīta

Jau šonedēļ var notikt rietumvalstu militārs trieciens pilsoņu kara plosītajā Sīrijā valdošā režīma spēkiem. ASV prezidents Baraks Obama pirms gada bija piekodinājis, ka «sarkanā līnija» spēka lietošanai būšot ķīmisko ieroču izmantošana šajā karā. Pagājušonedēļ šī līnija pārkāpta nepārprotami. Rietumvalstu līderu paziņojumi neliek šaubīties, ka šoreiz viņi rīkosies.

Pagājušo trešdien galvaspilsētas Damaskas priekšpilsētās lietoti ķīmiskie ieroči, acīmredzot neiroparalītiskā gāze zarīns. Ķīmiskajā uzbrukumā nogalināti vairāk nekā tūkstoš cilvēki, lielākoties civil-iedzīvotāji. 

Diezin vai kāds vairs apšauba, ka starptautiski aizliegtie ieroči tiešām lietoti. Sīrijas valdošais režīms, kuram ir ievērojami šādu ieroču krājumi (Sīrija ir viena no septiņām valstīm, kura nav pievienojusies līgumam par ķīmisko ieroču aizliegšanu), turpina uzstāt, ka tā esot bijusi opozīcijas kaujinieku provokācija, kā to bija apgalvojis arī iepriekšējās reizēs, kad tika ziņots par masu iznīcināšanas līdzekļu lietošanu šajā konfliktā – pagājušā gada pavasarī un pirms tam decembrī. Tāda pati «provokācija» esot bijusi arī ANO inspektoru konvoja apšaudīšana pirmdien. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu