Zvaigžņotā debess un laika mašīna • IR.lv

Zvaigžņotā debess un laika mašīna

3
Vilnis Kalnaellis ar dēlu Reini un mazdēlu Vestardu.

Šovasar ik žurnāla numurā rakstām par pilsētniekiem, kas dažādās Latvijas vietās iekopuši vasaras mājas. Ko rīdzinieki meklē un atrod lauku dzīvē? Animācijas filmu producents Vilnis Kalnaellis ir pārliecināts, ka laukos ir cita laika skaitīšana. To viņš jau vairākus gadus izjūt savās lauku mājās Liepiņās pie Rāznas ezera

Pirmoreiz uz šejieni atbraucot, tā vien šķiet, ka Liepiņu sēta ir kā milzīga skatuve, kurā režisors katru dekorāciju nolicis savā, noteiktā vietā, lai neizjauktu kopējo harmoniju un proporcijas. Dzīvojamā māja, kuras terasei gādīgu plaukstu pāri pārlicis osis. Ošu te ir daudz, laikam tāpēc, ka saimnieks to nesauc par aklo, kā tas nodēvēts bērnībā lasītajā latviešu tautas pasakā, bet gan par vēlo koku. No laukakmeņiem un māla kleķa būvēta pamatīga klēts, kas iepriekšējiem  saimniekiem kalpojusi par kūti. Pie dīķa pirtiņa ar kūpošu skursteni. Karoga masts sētsvidū un plašais, mauriņu noaugušais pagalms, pa kuru savā jauniegūtās brīvības apziņā aulēkšo mazais Vestards. Viņš vēl nezina, ka vectēvs tieši viņam ir uzbūvējis savu namiņu, kuru nosaucis par Vestarda meditācijas namiņu. Laukakmens ar ugunszīmēm. Rāznas spoguļa atlūza tepat netālu, aizkulisēs. Un kā trīs stabili punkti – lielas, resnas liepas, kurām par godu šīs mājas nodēvētas jau pirms kara. 

Animācijas filmu studijas Rija producents Vilnis Kalnaellis ar ģimeni šo pasauli Kaunatas pagasta Šļahotu ciemā par savējo sauc jau vairāk nekā septiņus gadus. «Narkotikas gan neesmu lietojis, bet lauki varētu būt kā tāda narkotika – pievelk tevi, tu nevari tikt vaļā. Lauku vide man ir kā tāds narkodopings. Velk uz šejieni, tev gribas un gribas, un, ja ir izdevība, tu uz šejieni skrien,» pasmaida Vilnis.

Ceļš atpakaļ uz bērnību

Vilni nemaz par tādu Rīgas čyuli mute neveras dēvēt. Dzimis Rēzeknē, beidzis Rēzeknes labāko skolu – 1.vidusskolu, kur viņa mamma no Rīgas atsūtīta strādāt par skolotāju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu