Lojalitāte valdniekam • IR.lv

Lojalitāte valdniekam

3

Kāpēc Krievija joprojām ir feodāla valsts – savā grāmatā atbildi meklē žurnāliste Anna Arutunjana

Es vēlos, lai Krievijas Federācijas prezidents izdotu dekrētu par to, kā man domāt, kādu reliģiju praktizēt, kur strādāt, cik bērnu laist pasaulē, kā dzīvot un kad mirt – ar šiem vārdiem Maskavā strādājošā žurnāliste Anna Arutunjana iesāk grāmatu Mistērija Putins, kurā piedāvā savu skatījumu uz tām vērtībām, kas ļāva Vladimiram Putinam trešo reizi sēsties Valsts prezidenta krēslā. Šī grāmata tagad iznākusi arī latviešu valodā.

Neraugoties uz grāmatas nosaukumu, tā nav par pašu Putinu. Lai gan Arutunjana kritiski apskata zīmola Putins izmantošanu komercijā (piemēram, degvīna nosaukums Putinka), arī pati izmanto Putina vārdu kā triku uzmanības piesaistīšanai. Ja darba nosaukums būtu Feodālisma un patrimoniālisma tradīciju noturīgums Krievijā, tas vairāk atbilstu saturam, bet piesaistītu šaurāku lasītāju loku. Grāmatā ir maz par Putinu, viņa motivāciju saglabāt pašreizējo status quo politikā, no tās neuzzinām faktiski nekādus jaunus faktus par pašreizējo Krievijas valsts galvu.

Tomēr tas arī ir autores mērķis – atbildību par to, kas ir un ko dara Putins, viņa uzliek uz Krievijas iedzīvotāju pleciem. Arutunjana atklāj savu Putina mistērijas skaidrojumu – Putins ir bezpersonisks spogulis, kurš atspoguļo Krievijas cilvēku domas, ilgas un priekšstatus par labu valdnieku. Autore norāda, ka Putins «atklāja un nostiprināja senas paražas, kuras nekad nebija zudušas». Lai gan grāmatā ir atrodams arī kritisks Putina vērtējums, cauri visam stāstam vijas vēstījums – katra tauta ir pelnījusi tādu valdnieku, kāds tai ir.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu