Ēģiptes traģēdija • IR.lv

Ēģiptes traģēdija

9
Gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji pie nogalinātajiem domubiedriem vienā no Kairas mošejām.

Vismaz 900 bojāgājušo vienas nedēļas laikā liecina, ka Ēģiptē ir sācies jauns represīvs laikmets. Tas var pielikt punktu visam Arābu pavasarim

Morgā, kas atrodas Kairas rajonā Sainhumā, vairs nav vietas. Ar līķiem ir pilnas gan aukstās telpas, gan pagalms. Baisu rindu – blakus pa trim – ķermeņi veido arī laukā uz ielas. Dažiem uzsegti balti palagi, citiem – melni maisi. Retais ielikts zārkā. Ārā ir +34.

Šī rinda 15 minūtēs pakustas uz priekšu par aptuveni metru. Līķus velk vai stumj viņu tuvinieki. Sporta skolotājs Muhameds Rijāds uz morgu atvedis brālēnu. Viņš bija viens no protestētājiem, kas, atbalstot Musulmaņu brālību, izveidoja telšu pilsētiņu galvaspilsētas Rabā el Adavijas laukumā. Pagājušās nedēļas trešdienā policija un armija to izklīdināja ar pārmērīgu spēku un tā kļuva par asiņaināko dienu mūsdienu Ēģiptes vēsturē. Vairāk nekā 600 bojāgājušo.

Mirušo tuviniekiem nav laika sērot. Gandrīz katra nelaiķa aizvešana pārvēršas par jaunu protesta gājienu. Ja vien vispār izdodas izņemt nelaiķi no morga. Vispirms vajadzīga izziņa no morga par nāves cēloni, tad jāsaņem arī policijas atļauja, bez kuras apbedīšana ir aizliegta. Vienīgā iespēja paātrināt procesu ir piekrist miršanas apliecībā ierakstīt, ka nelaiķis izdarījis pašnāvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu