Augsto tehnoloģiju pārsūcēji • IR.lv

Augsto tehnoloģiju pārsūcēji

8
UPB koncerna vadītājs Uldis Pīlēns (pa labi) un UPB Energy valdes loceklis Māris Dzirnieks stāv pie tipiska savas ražotnes produkta — šī koģenerācijas iekārta tiks vesta uz Vāciju.
Anita Brauna

Koģenerācijas iekārtu ražotājs UPB Energy ir viens no savas nišas līderiem Vācijā. Tā vadītājs Uldis Pīlēns spriež – mazas nācijas vienīgā izeja ir attīstīt starptautisku inženiertehnisko kompetenci

Visa UPB koncerna attīstību var uzskatīt par lielu veiksmi, tomēr šis būs stāsts par vienu salīdzinoši jaunu tā sadaļu – enerģētikas biznesu, kas uz Latvijas fona ir visnotaļ unikāls. UPB enerģētikas atzars radās, koncernam pārņemot maksātnespējīgu uzņēmumu Vācijā, tas vienīgais Baltijas valstīs ražo koģenerācijas iekārtas – tātad augsto tehnoloģiju produktu, kas ir jebkuras ekonomikas sapnis, un UPB vadītājs Uldis Pīlēns to savulaik nosaucis par savu labāko biznesa lēmumu.

«Citāta formā tas skan mazliet pārspīlēti, taču nenoliegšu – tas ir ļoti labs lēmums,» atlaidies biroja krēslā Liepājā, precizē pazīstamais arhitekts un uzņēmējs. Viņš tikko ar entuziasmu izrādījis UPB enerģētikas saimniecību – koģenerācijas iekārtu ražotni un pilsētas siltuma apgādes uzņēmuma Liepājas enerģija katlumāju, kur pērn UPB uzbūvēja biomasas koģenerācijas staciju un pašlaik uzstāda vēl divus apkures katlus, kuros kā kurināmo izmantos vietējo šķeldu.

«Ja mēs UPB attīstītu tikai kā būvniecības koncernu, tam būtu jārēķinās ar krīzēm, kurām mēs, protams, esam gājuši cauri. 2009.gadā koncernā bija nopietns kritums, un mums klātos ievērojami smagāk, ja nebūtu savlaicīgi sākuši būvēt eksportu. Lai diversificētu riskus, mēs ejam citos tirgos un līdzīgā veidā izvēršam darbību pa nozarēm,» UPB stratēģiju paskaidro Pīlēns, kurš ir arī viens no īpašniekiem. Koncernā ietilpst uzņēmumi, kas nodarbojas ar būvniecību, projektēšanu, tirdzniecību, stikloto konstrukciju, dzelzsbetona, metāla ražošanu u.c. 60% no koncerna 67 miljonu latu apgrozījuma pašlaik ģenerē darbība eksporta tirgos. Enerģētikas bizness, pēc aptuvenām aplēsēm, nes ceturto, piekto daļu ieņēmumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu