Jaunzēlande izrādās tepat blakus • IR.lv

Jaunzēlande izrādās tepat blakus

3

Solītais piena sadārdzinājums tiešām ir gaidāms, taču pie vainas būs nevis sausums Jaunzēlandē, bet gan lietuviešu uzpircēji

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) ir brīdinājusi, ka Latvijas pienrūpnieki būs spiesti drīzumā celt piena produktu cenu un pie tā esot vainojams sausums Jaunzēlandē – tā dēļ pieaug piena pieprasījums un kāpj cenas pasaules tirgū. Ir pierasts, ka degvielas cenu pieaugums tiek saistīts ar globālām tirgus svārstībām, taču piens nav nafta – to lielā daudzumā ražojam tepat Latvijā un tepat arī patērējam. Tāpēc nav pārsteigums, ka aptaujātie eksperti un piensaimnieki, kas nav LPCS biedri, Jaunzēlandes piesaukšanu uzskata par muļķībām. Taču piena cenas tiešām var augt, tikai īstais iemesls ir tepat blakus – Lietuvā.

Lietuvieši nāk!

Pašlaik Latvijā zemnieki no ražotājiem par piena litru saņem vidēji 21 santīmu, savukārt lietuviešu pārstrādātāji gatavi maksāt mūsu ganāmpulku saimniekiem 24 un pat 25 santīmus par litru, atzīst Rankas piena vadītājs Aldis Spalviņš.

To, ka lietuvieši paaugstina cenu Latvijas zemniekiem, apstiprina vairāki vietējie uzņēmēji – gan Rankas piena, gan Trikāta KS, gan Straupes pārstāvji. Tam piekrīt arī veikalu tīkla BAF LTD mārketinga daļas vadītājs Ingmārs Vīgners, kurš apzināto iepirkuma cenu celšanu sauc par Lietuvas uzņēmēju mēģinājumu kropļot Latvijas tirgu. Turpretī Lietuvā zemnieki par pienu turpina saņemt mazāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu