Pārslodze • IR.lv

Pārslodze

7
Aivars Ozoliņš

ASV attiecībās ar Krieviju «restarta» vietā atgriežas vērtību politika

Valodas kļūdas mēdz būt viedas. 2009.gada martā ASV valsts sekretāre Hilerija Klintone Ženēvā pasniedza Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam kastīti ar ASV un Krievijas attiecību «restartu» simbolizējošu sarkanu pogu, uz kuras bija jābūt krievu valodā rakstītam perezagruzka (pārlādēšana), taču bija uzrakstīts peregruzka (pārslodze). Lavrovs uzreiz norādīja Klintonei uz kļūdu.

Četrus gadus un piecus mēnešus vēlāk pārslodze sasniegusi kritisko līmeni. Pagājušo otrdien ASV prezidents Baraks Obama pielika galīgo punktu sava pirmās prezidentūras termiņa laikā sāktajai attiecību «pārlādēšanai», paziņodams, ka atceļ septembra sākumā plānoto vizīti uz Maskavu. Tas ir ārkārtējs gadījums, kuram līdzīga ASV nav bijis kopš aukstā kara.

Arī šīs «restarta» politikas noslēgumu iezīmēja semantiskas domstarpības. Pēc lēmuma paziņošanas Obama intervijā televīzijā teica par Krievijas vadoņiem: «Reizēm viņi atslīd atpakaļ aukstā kara domāšanas veidā un aukstā kara mentalitātē. Es pastāvīgi saku viņiem un prezidentam Putinam – tā ir pagātne.» Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu aizrādīt, ka arī tas nav precīzi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu