Fēlikss Zemdegs, pasaules čempions Rubika kuba ātrlikšanā • IR.lv

Fēlikss Zemdegs, pasaules čempions Rubika kuba ātrlikšanā

5
Fēliksa Zemdega vidējais laiks Rubika kuba ātrlikšanas pasaules čempionātā Lasvegasā bija 8,18 sekundes, labākais rezultāts - 5,88 sekundes, bet viņa personīgais rekords ir 5,66 sekundes. «Ir sarežģītākas Rubika kuba kombinācijas un vieglākas.»
Ieva Puķe

 

Pirms pieciem gadiem YouTube redzēju video, kurā kāds ļoti ātri salika Rubika kubu, – atceras 17 gadus vecais melburnietis Fēlikss Zemdegs. Viņa draugu aprindās Rubika kubs nebija populārs, bet Fēlikss turpat YouTube atrada instrukcijas rotaļlietas apgūšanai. Sākumā spēja salikt aptuveni piecās minūtēs, tagad – vidēji astoņās sekundēs. Jau pēc gada jauno hobiju Fēlikss iemēģināja vietēja mēroga sacensībās, par kurām arī bija uzzinājis internetā. «Man šķita, ka tas ir kaut kas foršs un arī labs veids, kā satikt dažādus cilvēkus. Rubika kubs ir populārāks Eiropā un Ziemeļamerikā, bet arī Melburnā tagad katru gadu ir kādas piecas sacensības, notiek Austrālijas nacionālie čempionāti.» Dalībnieku vidējais vecums esot ap 18. «Jauniešiem ir vairāk laika treniņiem. Skolā man veicas matemātika. Lai atcerētos Rubika kuba «rakstus», ir vajadzīga laba redzes atmiņa, tomēr galvenais ir vingrināšanās.» Pirkstu veiklībai, iespējams, palīdzot arī saksofona spēle Sv.Kevina koledžas orķestrī, Fēlikss mācās šīs skolas 12.klasē.

«Nekad nedomāju, ka būšu ātrākais Rubika kuba licējs pasaulē, man tikai patīk sacensties,» viņš pasmaida Skype sarunā. Pasaules čempionāti kuba ātrlikšanā notiekot ik pa diviem gadiem, pagājušajā reizē Fēlikss bijis trešais, šogad – uzvarējis. Jūlija beigās Lasvegasā spēkiem mērojās 575 cilvēki no 37 valstīm. Otrajā vietā palika puisis no Nīderlandes, trešajā – vācietis. Sacensības standarta Rubika kuba likšanā risinoties četrās kārtās. Katram dalībniekam tika iedots kubs ar to pašu kombināciju, kas jāpievārē, cik ātri vien iespējams.

Fēliksam līdzi jutusi mamma Rita un viņas māsa Laima, tūdaļ pēc dēla uzvaras mamma zvanījusi vīram uz Austrāliju. Fēlikss, tāpat kā viņa jaunākais brālis Oskars, divreiz ir bijis Latvijā, apciemojis arī mammas vecāku dzimteni Lietuvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu