Porcelāna Ronis • IR.lv

Porcelāna Ronis

3
«Mums nav vērts ražot to, ko citi var uztaisīt vairāk un lētāk. Mēs ražojam to, ko citi uztaisīt nevar un nevarēs,» saka Piebalgas Porcelāna fabrikas īpašnieks Jānis Ronis.

Mākslinieka Jāņa Roņa Piebalgas Porcelāna fabrika ir unikāls piemērs tam, kā Latvijā var apvienot biznesu ar mākslu. Turklāt nevis galvaspilsētā Rīgā, bet tālu prom no tās

Inešu nelielajā porcelāna ražotnē, kur pašlaik strādā 10 cilvēku, top krūzes, kausi, vāzes, šķīvji un dažādi citi izstrādājumi no sniegbaltā angļu kaula porcelāna. To dizaina autors ir mākslinieks un uzņēmuma īpašnieks Jānis Ronis. Daļa no darbiem top pēc Saeimas, Valsts prezidenta kancelejas, ministriju un dažādu uzņēmumu pasūtījuma. Tomēr vairākums izstrādājumu savu nākamo īpašnieku atrod ar mākslas galeriju starpniecību vai arī tiek eksportēti.

«Mums nav vērts ražot to, ko citi var uztaisīt vairāk un lētāk. Mēs ražojam to, ko citi uztaisīt nevar un nevarēs. Dažbrīd varbūt pat mazās sērijās, nedaudz eksemplāros, toties ar savu – Piebalgas Porcelāna fabrikas – zīmogu,» saka Jānis Ronis.

Visas apdedzināšanas iekārtas, izņemot vadības datoru, Piebalgas Porcelāna fabrikā ir Jāņa paša izgatavotas, un, ilgstoši strādājot ar angļu kaula porcelānu, viņš atklājis vairākus noslēpumus, kā savaldīt šo materiālu. Likumsakarīgi rodas jautājums, kas tad īsti Ronis ir – mākslinieks, inženieris tehnologs vai biznesmenis?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu