Rīgā jauns festivāls • IR.lv

Rīgā jauns festivāls

8
Aina no norvēģietes Frīdas Odenas Brinkmanes izrādes 1 1/2.

Starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls Re Re Rīga trīs dienas uz brīvdabas skatuvēm pilsētā piedāvās dažādu zemju mākslinieku priekšnesumus 

Nesen noskatījos brīnišķīgu itāļu horeogrāfa Alesandro Šiaroni izrādi UNTITLED_I Will Be There When You Die, kurā četri puiši spoži baltā tukšā telpā ļauj piedzimt žonglēšanas brīnumam. Iespējams, šī ir pirmā reize, kad jaunā cirka mākslinieki strādā laikmetīgās dejas «teritorijā», ievērojot tās principus un noteikumus un sekojot horeogrāfa idejai. Līdz šim ir bijis otrādi. Lai apliecinātu cirku kā laikmetīgajai skatuves mākslai līdzvērtīgu jomu, cirka mākslinieki jau gadiem iepludina savos priekšnesumos teātra un dejas elementus, eksperimentē ar formu, dramaturģiju un tehniku, no cirka telts ir pārcēlušies uz teātra skatuves, sasniedzot teju neklasificējamu daudzveidību. Vēl jo grūtāk ir kaut ko salikt pa plauktiem, ja runājam par ielu mākslu – pie mums vēl pavisam svešu parādību. 

Tādēļ man prieks, ka jaunais festivāls Re Re Rīga, spītējot neparedzamajiem laika apstākļiem un vietējās tradīcijas trūkumam, savu programmu velta tieši šim fenomenam, centrā liekot jauno cirku un pasaules mūziku. Vēl jaukāk, ka festivāla centrālā «skatuve» ir AB dambis – skaista un tīra vieta, kuras potenciāls joprojām nav novērtēts un galvenokārt tiek apspriests kā laba pamatne jaunajai koncertbūvei. Vēl festivāla izrādes trīs dienas no pēcpusdienas līdz pat vēlam vakaram varēs skatīties Operas skvērā un Esplanādē. 

Mani festivāla programmā visvairāk interesē mākslinieki, kas ne tikai demonstrē vienreizējus trikus, bet veido izrādes, kas spēj jauno cirku tuvināt labākajiem laikmetīgās dejas un teātra paraugiem. Šķiet, ka šogad tādi būs divi – norvēģiete Frīda Odena Brinkmane un zviedru un amerikāņu duets Patrik&Wes. Abi pārstāv ziemeļvalstu cirka tradīciju, kas līdzās franču skolai ir īpašas uzmanības vērta, abi strādā žonglēšanas tehnikā, kas līdzās akrobātikai ir jaunā cirka stūrakmeņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu