100 miljoni pelnos? • IR.lv

100 miljoni pelnos?

4
Vieta Roterdamas mākslas muzejā, kur karājās Anrī Matisa glezna.

Pērn rudenī daudzus šokēja vērtīgu gleznu zādzība no mākslas muzeja Roterdamā, kas tika paveikta naski un šķietami vienkārši. Tagad mākslas pasaule ir satriekta, ka rumāņu blēži nolaupītos meistardarbus varētu būt sadedzinājuši

Sniegotā janvāra dienā Radu Dogaru sēdēja pie datora mātes mājās nomaļā rumāņu ciemā un centās formulēt noteikumus darījumam, kuru neveiksmīgi mēģināja noslēgt jau pāris mēnešus. Tagad tas negaidīti izrādījās kārdinoši tuvu. Sarakstoties Facebook ar līdzdalībnieku no savas bandas, Dogaru paziņoja, ka ir gatavs «pielikt punktu šai izrādei» un pārdot Roterdamā nozagtās gleznas kādam turīgam vietējam vīndarim, kas par darbiem izrādījis lielu interesi.

Nozagto Pikaso, Monē, Matisa un citu mākslinieku darbu vērtība tiek lēsta ap 100 miljoniem dolāru. Taču trīs mēnešus ilgusī vilcināšanās Dogaru sāka dzīt izmisumā, un viņš savam paziņam Mihajam Aleksandru Bitu rakstīja, ka gatavs pārdot «suņus» par 400 000 eiro. Satikties un pabeigt darījumu viņš esot gatavs jau nākamajā dienā.

«Kā tev šķiet, kāpēc pircējs pēkšņi kļuvis tik aktīvs?» vaicāja Dogaru. «Vakar viņam tas neinteresēja, bet tagad zvana pa visiem telefoniem.» Tobrīd Dogaru nezināja, ka potenciālais pircējs Sergejs Kosma sadarbojas ar Rumānijas prokuratūru un plāno uz darījumu līdzi uzaicināt arī mākslas ekspertu, kas patiesībā bija maskējies policists.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu