Ivars Šulcs, pēta un kolekcionē taureņus • IR.lv

Ivars Šulcs, pēta un kolekcionē taureņus

5
8.jūlijā Ivars Šulcs kopā ar kolēģi no Somijas Jari Junnilainenu Lilastes apkārtnē purvainā pļavā atklāja jaunu dienas tauriņu sugu Latvijai — drudzeņu zilenīti (Maculinea alcon Schiff). Tā barības augs ir Latvijā maz izplatītā tumšzilā drudzene.

 

Virs pētnieka darbagalda karājas glezna. Attēlots Pērses ūdenskritums. «Vinters,» paskaidro saimnieks, «dzīvo tepat kaimiņos. Mācīja man skolā zīmēšanu.» Uz galda blakus mikroskopam atvērta kaste ar taureņu sugu paraugiem. Viens no tiem ir drudzeņu zilenītis, jaunākais pārstāvis Latvijas taureņu saimē un Ivara lielajā skapī pie darbistabas sienas, kurā glabājas arī gandrīz visu pārējo 2532 Latvijā zināmo sugu eksemplāri. Neviļus nāk prātā salīdzinājums ar Dainu skapi, par ko pētnieks tikai kautrīgi nosaka ko nesaprotamu. 

Kolekcijas aizsācējs izrādās Ivara tēvs Aleksandrs Šulcs – pirmais latviešu entomologs, kurš sācis sistematizēt vietējo taureņu sugas, pārņemot diezgan pamatīgās vācu zinātnieku iestrādnes. «Tēvs ņēma līdzi taureņu vākšanas ekskursijās un ieinteresēja.»  Taču atšķirībā no tēva Ivaram nav zinātnieka grāda, jo bioloģijas vietā izvēlējies celtniecības materiālu ķīmijas studijas Politehniskajā institūtā. «Pēc tēva ieteikuma,» atklāj nu jau pensionētais pētnieks, «viņš uzskatīja, ka ar bioloģiju nevar nopelnīt.» 

Pašlaik Šulcs sevi un Nikolaju Savenkovu no Latvijas Dabas muzeja uzskata par vienīgajiem aktīvajiem taureņu pētniekiem Latvijā. Par abiem kopā Latvijas taureņu sarakstam pievienojuši vairāk nekā 300 sugu. Lai arī pētniekam izdevies aprakstīt vairākas zinātnei līdz šim nezināmas sugas, atklāt jaunu sugu esot gandrīz neiespējami, jo Ziemeļeiropas un Rietumeiropas ģeogrāfiskais areāls esot izpētīts sīki. Somijas entomoloģijas biedrībā vien esot ap 800 biedru. «Ja nu vienīgi sīktaureņu klasē,» pēc pārdomu brīža Ivara balsī ieskanas cerība, runājot par taureņiem, kas neizskatās lielāki par odiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu