Vairāk jāmaksā un jāmācās • IR.lv

Vairāk jāmaksā un jāmācās

5
Kā mainīsies elektrības rēķini 2014.gadā
Anita Brauna

Nākamgad elektrības rēķins pieaugs. Tas varētu notikt līdz ar mājsaimniecību palaišanu brīvā elektrības tirgū, tomēr paradokss ir tāds, ka cenas kāpumu noteiks nevis tirgus, bet regulēti lēmumi

Pirms desmit gadiem, kad Latvija vēl tikai gatavojās dalībai Eiropas Savienībā, enerģētiķi un ekonomisti uzsvēra, ka kopējais tirgus vienā jomā gan mums nav labvēlīgs – pieslēdzoties dārgajām Skandināvijas valstīm, radīsies stimuls celt elektrības cenas.

Tomēr dzīve ir izspēlējusi paradoksu – Latvija tūlīt zaudēs lētas elektrības zemes godu, taču cenas kāpumu noteiks pašu mājās pieņemti lēmumi, bet mazjaudīgie savienojumi ar Skandināviju neļauj šurp importēt viņu elektroenerģiju, kas ir lētāka un cenu kaut mazliet spiestu lejup arī Latvijā. Varbūt dzīve rit pārāk strauji, un prognozes netiek līdzi, varbūt ir pietrūcis kompetences, taču diezgan droši var apgalvot – mēs maksāsim arī par koruptīviem lēmumiem.

Taupīgajiem straujš kāpums

Mājsaimniecības un uzņēmumi pašlaik Latvijā par elektrību maksā atšķirīgu cenu – visas juridiskās personas elektrību pērk brīvā tirgū, un uzņēmumu elektrības rēķini jau ir salīdzināmi ar vidējo ES un pat pārsniedz tuvāko kaimiņvalstu – Baltijas un Skandināvijas – līmeni. Toties mājsaimniecībām cenas joprojām tiek regulētas un ir vienas no zemākajām ES – pēc Eurostat datiem, 2012.gada otrajā pusē lētāka elektrība bija tikai Igaunijā, Lietuvā un Balkānu valstīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu