Valdību apmaksāti okšķeri • IR.lv

Valdību apmaksāti okšķeri

6
Foto — Corbis/Scanpix

Sīkajā Vidusjūras salā Maltā divi itāliešu hakeri ķer blusas – ne jau īstus kukaiņus, kādu klinšainajā vidē ir pārpārēm, bet gan neviena neatklātas kļūmes datorprogrammās. Valstu valdības maksā simtiem tūkstošu dolāru, lai tikai pirmās uzzinātu par drošības «caurumiem» un izmantotu tos.

Hakeri – 32 gadus vecais Luidži Auriema un 28 gadus vecais Donate Ferante – pārdod informāciju par šādām programmu vājajām vietām valstīm, kuras vēlas ielauzties citu valstu datorsistēmās. Abi neatklāj savas kompānijas ReVuln klientus, taču zināms, ka viņiem līdzīgu pakalpojumu lielāko pircēju vidū ir gan tādas institūcijas kā ASV Nacionālā drošības aģentūra, kas stiprina aizvien augošo ASV kiberieroču arsenālu, gan arī amerikāņu ienaidnieki – Irānas Revolucionārā gvarde.

Nulles dienas

Visur pasaulē, sākot no Dienvidāfrikas Republikas un beidzot ar Dienvidkoreju, zeļ bizness, ko hakeri dēvē par nulles dienām. Runa ir par ražotāju vēl neatklātām un neizlabotām koda kļūdām Microsoft Windows un līdzīgās programmās, kas dod iespēju netraucēti iekļūt jebkura uzņēmuma, iestādes vai privātmājas datorā, kurā šī programma ir instalēta.

Vēl pirms dažiem gadiem Auriema un Ferante šīs atklātās programmatūras kļūdas būtu pārdevuši izstrādātājiem, piemēram, Microsoft un Apple, kas nekavējoties censtos novērst nepilnības. Pagājušajā mēnesī Microsoft krasi paaugstināja atlīdzību par informāciju, kas palīdzēs izlabot drošības «caurumus» viņu sistēmās. Tagad par noderīgām ziņām var saņemt līdz pat 150 tūkstošiem ASV dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu