Reformisti pārlej asinis • IR.lv

Reformisti pārlej asinis

4
Ar pārliecinošu balsu vairākumu Reformu partijas kongresā mainīts valdes sastāvs, un partijas priekšsēdētāja amatā apstiprināts mazpazīstamais Edmunds Demiters. Attēlā: Demiters Pasaules veselības dienā nodod asinis ikgadējā asinsdonoru akcijā pie Saeimas nama.
Indra Sprance

Pirms diviem gadiem prezidents Valdis Zatlers ar rūdīta ārsta tvērienu parakstīja Saeimai «asinspārliešanu». Tagad viņa veidotajā Reformu partijā pašā vajag svaigas asinis. Vai jaunais līderis Edmunds Demiters – agrāk milicis un biznesmenis – spēs reanimēt vēlētāju atbalstu zaudējušo partiju, vai arī tā nākamgad kļūs par izejmateriālu, no kura sastiķēt jaunu platformu veco oligarhu kārtējam uznācienam politikā?

Garš, četriem, pieciem cilvēkiem sagatavots prezidija galds uz Lielās ģildes koncertzāles skatuves. Balts galdauts, dekoratīvs puķu pušķis un malā Valdis Zalters. Viens pats. Neskatoties uz nogurumu un slimību, kas uz vakarpusi skatuves prožektoros arvien vairāk izgaismojas, viņš vienatnē vairāk nekā deviņas stundas sestdien vada Reformu partijas (RP) kongresu. Mikrofonu neizlaiž no rokām līdz pat kongresa beigām, labu laiku pēc tam, kad partijai jau ievēlēts jauns priekšsēdētājs – Saeimas deputāts Edmunds Demiters. Šis ir pēdējais kongress, uz kuru RP dibinātājs Zatlers nācis kā priekšsēdētājs. Un pirmais jaunajam līderim – spirta biznesa miljonāram bez lielas politiskās pieredzes, toties ar pieredzi privatizācijā, ko 90.gadu beigās «diriģēja» Andris Šķēle.

Strauji rūkošie reitingi, neveiksmīgais starts pašvaldību vēlēšanās, pašu iekšējās problēmas, kā arī partneru nemitīgie mēģinājumi sašķelt un iznīcināt Reformu partiju kā iepriekšējās Saeimas gāzējus jau ilgāku laiku politisko kuluāru azartiskākajiem iemītniekiem liek sacensties prognozēs, cik ilgi vēl RP pastāvēs. Līdzšinējais Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis intervijā pēc pašvaldību vēlēšanām situāciju partijā man raksturoja ar epizodi no Zvaigžņu kariem – par nāves draudiem norūpējies māceklis vaicā vecajam džedajam Jodam, ko darīt ārkārtas apstākļos, bet skolotājs atbild: «Neuztraucies, nogaidīsim, gan ieraudzīsim iespēju.»

Džedaji nogaida

Jaunas iespējas partijas biedru vidū saistījās ar pārmaiņām vadībā. Kaut formāli partijai ir rīcībspējīga valde, starp viņiem neatradās neviens, kas gribētu un varētu uzņemties partijas vadības grožus. Kamēr eksprezidents veselības stāvokļa dēļ partijai var atlicināt arvien mazāk laika, partijas funkcionēšanu nodrošina nevis valde, bet tā sauktais partijas «kodols», ko galvenokārt veido Zatlera bijušie komandas biedri Valsts prezidenta kancelejā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu