Kam eiro makā kritīs? • IR.lv

Kam eiro makā kritīs?

5
Ilustrācijai pozē Dziesmusvētku dalībnieks Aivars Balodis no Kalsnavas pagasta senioru deju kolektīva Jāņukalns.

Valūtas nomaiņa Latvijā skars ikvienu, radot gan ieguvumus, gan zaudējumus

Jebkurās pārmaiņās parasti ir gan uzvarētāji, gan zaudētāji. Arī eiro ieviešanā, kuras rezultātā dažādiem uzņēmumiem un cilvēku grupām būs uzreiz redzamas un skaidri aprēķināmas izmaiņas finanšu situācijā.

Taču ir arī netveramākas, emocionālākas lietas. Kā redzams pēc aptaujām, Latvijā daudzi cilvēki baidās, ka līdz ar eiro ieviešanu zaudēsim daļu savas identitātes. Pērn veiktā Eurobarometer aptaujā ir izpētīta attieksme pret kopējo valūtu septiņās ES valstīs, kas apņēmušās ieviest eiro, un Latvijā ir visaugstākais iedzīvotāju skaits (68%), kas piekrīt apgalvojumam, ka, ieviešot eiro, valsts zaudēs nozīmīgu daļu savas identitātes. Lietuvā tam piekrīt 55%, bet Rumānijā, Polija un Ungārijā tikai ap 40% aptaujāto. Emocionālā saikne ar latu noteikti ir viens no galvenajiem skaidrojumiem sabiedrības pārsvarā noraidošajai attieksmei pret eiro ieviešanu, tomēr stipri jāšaubās, vai naudas maiņa tiešām nozīmēs, ka latvieši pēkšņi vairs nesapratīs, kas esam.

Citā kategorijā atrodas daudzie solījumi un draudi, kuri piesaukti ilgstošajās debatēs par eiro. Atbalstītāji uzbur virkni labumu tautsaimniecībai un vēl piebilst, ka eiro ir apdrošināšanas polise pret dažādiem satricinājumiem, noliedzēji biedē ar jaunām krīzēm un lieliem izdevumiem, glābjot citas eirozonas dalībvalstis – neveiksminieces.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu