Ieva Lapše, glābēja uz ūdens • IR.lv

Ieva Lapše, glābēja uz ūdens

3
Bulduru glābšanas stacijā Ieva Lapše strādā gan vasarā, gan ziemā. Drīzumā viņa vaktēs festivāla Positivus apmeklētājus Salacgrīvas pludmalē.
Ieva Alberte

 

Alla Pugačova peld. Tas nu ir fakts, ko apliecina Ieva Lapše, kura par glābēju Jūrmalā strādā trešo sezonu un redzējusi, kā Jaunā viļņa laikā krievu estrādes zvaigzne dodas jūrā. Glābt Allu nav bijis vajadzības. Lielākoties ar dzīvību riskē iereibuši vīrieši. Sievietes pamanās uz piepūšamā matrača iesnausties un attopas, iepūstas tālu jūrā. Kad Ieva ar kolēģiem piebrauc glābt, sievietes ir tādā šokā, ka krastā spēj pateikt tikai vienu vārdu: «Paldies!» Reiz kāds puika pateicies ar speķa pīrāgiem pēc tam, kad glābēji palīdzējuši atbrīvoties no barības vadā iesprūduša gaļas gabala.

Bulduru glābšanas stacijā ik dienu strādā trīs glābēji, atbildot gan par jūru, gan par pludmali. Viņiem ir pašvaldības policijas funkcijas, tāpēc var gan sodīt par smēķēšanu pludmalē, gan uzlikt sodu suņu saimniekiem līdz pat 250 latiem. Galvenais darbs tomēr saistīts ar ūdeni. «Kad pamanu jūrā punktiņu aiz bojām, skatos tālskatī. Vajadzības gadījumā ar kolēģi braucam jūrā ar motorlaivu,» Ieva stāsta, ka viņas praksē nav bijis letālu gadījumu, jo parasti paspēj cilvēku izglābt. Bieži nākas braukt pakaļ piepūšamajiem matračiem un citiem pūšļiem, kas iepūsti jūrā. 

Jaunā viļņa laikā darba būs vairāk, jo bagātnieku jahtas un laivas mēdz noenkuroties pārāk tuvu peldēšanās zonai. Ieva ar ūdensmotociklu brauc un aicina atkāpties. Savukārt ar īrētajiem katamarāniem cilvēki mēdz doties pārāk tālu. «Reiz braucu pabrīdināt, lai griežas atpakaļ, citādi iepūtīs. Tuvojoties manīju uz katamarāna drudžainas kustības ar dvieļiem un segu. Tur bija vīrietis gados un jauna meitene. Izstāstīju, ka vajadzētu griezties uz krastu. Vīrietis atbildēja: «Mēs pabeigsim un tad.» Es tā apmulsu, ka nebija ko teikt.» Pēc neilga laika pāris atgriezies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu