Meistarstiķi • IR.lv

Meistarstiķi

4
Suitu sakta.
Ieva Alberte

Desmit īpašas, vērtīgas un skaistas lietas, ar kurām latvieši var lepoties

Latgales podi spoži zaļiem vaigiem. Ceriņkrāsas pērļu josta, kuru savulaik vīri jozuši ap kažoku. Plecu lakatu rožu sarkanais mijas ar saules zeltaino, pārejot mežu galu tumšumā. Tāds krāšņums skatāms Rīgas Mākslas telpā, Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādē Dziesma top citādi. Vairāk nekā 900 Latvijas meistaru pēc etnogrāfiskiem motīviem no jauna radījuši ap 2000 darbu. Starp tautastērpiem un pītajiem groziem ir arī mūsdienu dizains – trauki no smalcinātas naudas, An&Angel stikla bļodas. Izstāde būs atvērta līdz 8.septembrim. Savas prasmes amatnieki rādīs svētku laikā Vērmanes dārzā.

Desmit unikālas lietas izstādē izvēlas Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena, dr.hist., etnogrāfe Aija Jansone, dr.ing., mežģīņu meistare, dizainere Dagmāra Prīberga.

Suitu sakta. Ar tādām rotājās sievas Alsungā. Spožie akmeņi ir no stikla. Varētu būt darināta pēc 19.gs. parauga. Senos laikos tādas saktas Latvijā darināja tikai vācu amatnieki. Kurzemes pusē ir arī derību saktas, kurās redzamas sadotas rokas – tādu puisis dāvāja meitai, kad bija saderējuši. Iespējams, arī franču galmā nēsātas saktas, jo eksperte Linda Rubena modes žurnāla Vogue stila lapā redzējusi suitu saktai līdzīgu, tā bija izmantota kā piespraude. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu