«Toni nosaka Ameriks» • IR.lv

«Toni nosaka Ameriks»

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

No SC frakcijas izslēgtais Vadims Jerošenko atklāj Rīgas domes aizkulises un mērķē uz ministra posteni

Pusdienas saule rāmi silda Vērmanes dārza akmens lauvas muguru iepretim restorāna Bibliotēka Nr.1 terasei. «Bērnībā uz šīm lauvām varēja viegli uzrāpties,» saka no Saskaņas centra Rīgas domes frakcijas izslēgtais deputāts Vadims Jerošenko. 70.gados kā bērns šeit bieži viesojies – apmeklējis kafejnīcu, joprojām atmiņā palicis piens, saldējums un bulciņas. Tagad šis restorāns esot viens no četriem viņa iecienītajiem pusdienošanai darba vajadzībām. Mūsu lietišķi iecerētā pusdienu saruna gan izvēršas mazliet neierasti.

Kaut neesam labi pazīstami, Jerošenko slāviem raksturīgā sirsnībā sveicina – stingrs rokas spiediens, buča uz vaiga. «Varbūt mazliet šampanieša?» raugoties uz manu ūdens glāzi, uzstājīgi rosina domnieks. Neatsakos. Vēlāk arī no otrā ēdiena – stores, ko Jerošenko manā vietā pasūta, kad pusdienām esmu izvēlējusies tikai gaspačo.

«Notika liela nodevība,» Jerošenko pievēršas mūsu sarunas iemeslam – deputāta pēkšņajai izslēgšanai no jaunievēlētās Rīgas domes SC frakcijas. Vēl pirms vēlēšanām Jerošenko bijis Nila Ušakova komandas «desmitniekā», mērs slavējis pilsētas attīstības komitejas vadītāja paveikto un solījis to turpināt. Taču tad viss mainījies. «Ja Ušakovs pieņemtu lēmumus… Bet tā nav – Rīga tiek vadīta no [vicemēra Andra] Amerika puses un dažu ārpus domes esošu cilvēku puses,» saka Jerošenko. Kad SC un Gods kalpot Rīgai koalīcija ieguva 39 mandātus no 60, sajutušies, «ka jūra līdz ceļiem», stāsta deputāts. Viņš kļuvis neērts vienā no ietekmīgākajiem domes amatiem, kur tiek pieņemti lēmumi par pilsētas zonējumu un to, kā, kur un ko Rīgā būvēt. Jerošenko no Ušakova un Amerika saņēmis piedāvājumu – nolikt deputāta mandātu un līdz ar to pārtraukt darbu pilsētas attīstības komitejas vadībā, pretī saņemot «zelta parašūtu» jeb labi atalgotus amatus Rīgas brīvostas un Rīgas satiksmes valdēs. Jerošenko nav piekritis, jo nevēloties palikt par «politisku līķi». «Esmu daudz ko pirms politikas sasniedzis savā finanšu jomā. Politikā atnācu, jo gribēju kaut ko izdarīt. Ne jau no savas [domnieka] vietas atrisināt savus finanšu jautājumus,» saka Jerošenko.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu