Vai ir vērts? • IR.lv

Vai ir vērts?

4
Uldis Bergmanis

Nav viegli pretoties bērnu lūgumiem, bet batuts ir tā lieta, ko labāk atteikt

Līdz ar vasaras atnākšanu ir pieaudzis bērnu traumatisms, kas saistīts ar aktīvās atpūtas iespējām – riteņbraukšanu, skrituļslidošanu, skeitošanu, lēcieniem uz batuta. Vēlos pievērst īpašu uzmanību tieši uz batuta gūtajām traumām, jo pēdējos gados to skaits Latvijā strauji pieaudzis.

Modernais batuts tika patentēts 1945.gadā un bija paredzēts kā treniņu rīks akrobātiem un sporta vingrotājiem. Par aktīvās atpūtas rīku tas kļuva daudz vēlāk. Īpaši lielu popularitāti iemantoja pēc 2000.gada, kad kļuva par olimpisko sporta veidu. Izņēmums nav arī Latvija, kur pēdējos gados batuts ir ierasta lieta gan spēļu laukumos, gan privātmāju pagalmos. 

Diemžēl, pieaugot batuta popularitātei, strauji pieaug ar tā lietošanu saistītu traumu skaits. Vasaras mēnešos Bērnu slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļā nonāk desmitiem bērnu ar traumām, kas gūtas uz batuta. No tām liela daļa ir smagas, kad nepieciešama hospitalizācija un ķirurģiska ārstēšana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu