Mammu, pieraksti: nātrija hlorīds! • IR.lv

Mammu, pieraksti: nātrija hlorīds!

4
Gaisa velosipēda ierīkošana izmaksāja ap 60 000 eiro. Braukšana pa trosi ir tuvu griestiem, bet lejā — drošības tīkls
Ieva Alberte

Tartu var preparēt cūkas aci un braukt pa gaisu, taču no 1.jūnija interaktīvajā zinātnes centrā Ahhaa būs jauna ekspozīcija – par to, ko ēdam. Gan kečupa gatavošana, gan iejušanās zivs ādā

Ir ļoti maz vietu, kuras apmeklēju divreiz. Uz Ahhaa dodos trešoreiz, katru apmeklējuma reizi man tur ir paticis. Ja nebūs nekā jauna, jūs par to uzzināsit. Ja būs – arī uzzināsit. Es dodos!

No ādas apstrādes fabrikas Tartu centrā nekas vairs nav palicis. Tās vietā pirms diviem gadiem uzcēla modernu betona ēku Ahhaa (aha, sapratu – igauņu val.). Vietējie šo māju iesaukuši par gliemezi apaļās planetārija čaulas dēļ. Celtniecībai vairāk nekā 50% līdzekļu piesaistīti no Eiropas Savienības. Rēķinus par ūdeni, elektrību un siltumu maksā Tartu pašvaldība. «Un tas nav maz,» saka Ahhaa pārstāve Jūlija. Tā varētu būt, jo betona ēka ir ap 11 000 kvadrātmetru liela un, noejot pagrabā, redzami daudzi pumpji, dampji un motori, kas to visu darbina. Te arī pamanu, ka speciālais ekskursiju lifts, kas sola novest simtiem metru pazemē, patiesībā vibrē tepat vien pagrabā.

Ideja par zinātnes centru pieder molekulārbioloģei Tīu Sildai. Pirms 15 gadiem viņa kolēģiem Tartu Universitātē ieminējās, ka zinātni vajadzētu padarīt saprotamāku, cilvēkiem pieejamāku. Tapa pirmie eksponāti, Tīu tos vadāja pa Igauniju un, redzēdama, kā bērniem tie patīk, saprata – virziens ir pareizais. Drīz vien Ahhaa iekārtojās Tartu lielveikala Lõunakeskus stūrī. Kad viesojos tur pirmoreiz, visvairāk man patika ierīce, kas pārbaudīja reakciju: uz klaviatūras bija jānoķer pretim skrienošā gaismiņa. Arī atmiņas spēle, kurā jāatdarina krāsainu pogu kombinācijas, kas nozibējušas acu priekšā. Visas nodarbes pirmajā brīdī izskatījās elementāras, taču prasīja prāta piepūli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu