Esmu upura pusē • IR.lv

Esmu upura pusē

4
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Ieva Alberte

«Tā puse, kurai just līdzi, ik brīdi mainās. Un dažreiz tās pat sadarbojas,» par darbu kara zonās saka zviedru fotožurnālists Pols Hansens, kurš šogad uzvarēja World Press Photo  konkursā

Bēru ceremonija Gazā, Palestīnā, 2012.gada novembrī. Vīri uz rokām nes divus gadus un četrus gadus vecus mirušus zēnus. Izraēliešu raķetes nogalinājušas arī viņu tēvu, māte nonākusi slimnīcā. Šī fotogrāfija ir World Press Photo 2012 konkursa uzvarētāja, tās autors – zviedru fotožurnālists Pols Hansens. Gan šis foto, gan vēl aptuveni 200 citi līdz 2.jūnijam apskatāmi Sv.Pētera baznīcā Rīgā. Izstāde ir īpašs notikums, jo iepriekš prestižā konkursa darbi Rīgā bija skatāmi 1992.gadā.

Pagājušajā nedēļā zviedru fotogrāfs Hansens Rīgā sniedza publisku lekciju, tikos ar viņu Pēterbaznīcā.

Nesen Bangladešā sagruva apģērbu fabrika un gāja bojā vairāk nekā 1100 cilvēku. H&M ir lielākais lētā darbaspēka pasūtītājs. Kāpēc neesi tur?

Tā bija vienas fabrikas sagrūšana. Mirklis. Parasti dodos uz vietām, kur notikumi jau ir sākušies un turpinās. Mans mērķis ir veidot padziļinātus stāstus. Gazas konflikts pērn novembrī varēja būt sākums kam nelāgam. Ar žurnālistu devāmies ceļā jau nākamajā dienā, taču, kamēr nokļuvām Gazā, pagāja laiks. Tā ir militārā zona, vajadzīga preses identifikācijas karte. Arī laiks, lai piekļūtu īstajiem notikumiem. Intensīvākais jau bija aiz muguras, taču neko daudz nenokavējām. Dagens Nyheter ir jauns galvenais redaktors. Ļoti ieinteresēts, atvēl laikrakstā daudz vietas šāda veida fotogrāfijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu