Par pirātismu — pret nacionālu mācību grāmatu • IR.lv

Par pirātismu — pret nacionālu mācību grāmatu

3

 

Pagājušajā nedēļā Ir publicētajā rakstā Kriminālnoziedznieks ir vienpusēji atspoguļots konflikts, kas risinājies starp skolotāju Pāvelu Juru, mani kā grāmatu komplekta Vēsture vidusskolām autoru un Apgādu Zvaigzne ABC kā šīs grāmatas izdevēju. Jau piecus mēnešus pirms policijas veiktās kratīšanas es kolēģi Juru vairākkārt lūdzu pārtraukt nelikumīgo rīcību un brīdināju – pretējā gadījumā es kā autors vai izdevniecība vērsīsies pie tiesībsargājošajām institūcijām. Viņš solīja pārtraukt skenēto materiālu izplatīšanu savā mājaslapā, taču izņēma tikai dažas nodaļas. Visi Jura «izstrādātie» vēstures materiāli pilnībā balstījās uz manas grāmatas saturisko struktūru un grāmatas nodaļu teksta izplatīšanu. Tādēļ pēc visa notikušā bērnišķīgi liekulīgi izklausās viņa publiskie apgalvojumi par Zvaigznes ABC izdoto mācību grāmatu (pēkšņi radušos) slikto kvalitāti un netiešs aicinājums tās boikotēt. Rodas iespaids, ka Jurs uz šo konfliktu gājis apzināti, lai iegūtu atpazīstamību sabiedrībā.

Taču šis gadījums un ap to saceltā ažiotāža skaidri iezīmē vairākas problēmas. Pirmkārt, nepieciešams plašāk skaidrot, kā notiek mācību līdzekļu izstrāde, kā IZM noteiktais mācību priekšmeta standarts pārtop skolēniem saprotamā mācību grāmatā, kādas funkcijas šajā procesā ir autoram, ko dara izdevniecība, ko – tipogrāfija, kas un kādā veidā šo procesu finansē.

Otrkārt, sabiedrībā intelektuālais darbs tiek ļoti zemu vērtēts, tāpēc intelektuālais produkts pret pirātismu ir pilnīgi neaizsargāts. Savukārt tas atgādina par citu problēmu – pirātisms grauj jaunradi. Jau tagad Latvijā izteikti jūtams jaunu mācību līdzekļu autoru trūkums. No autora viedokļa jaunrade kļūst bezjēdzīga, ja izdoto darbu pirāts ieskenē un padara brīvi lejupielādējamu internetā. Šādos apstākļos pastāv skumja iespējamība, ka jau pēc vairākiem gadiem Latvijā būs pieejamas tikai no lielajām svešvalodām tulkotas mācību grāmatas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu