Mana izvēle • IR.lv

Mana izvēle

4
Andželīna Džolija Londonā šāgada 11.aprīlī. Divas nedēļas vēlāk ar krūšu rekonstrukcijas operāciju viņa noslēdza trīs mēnešus ilgu krūšu amputācijas kursu.

Daudzos pievilcīgāko un seksīgāko sieviešu sarakstos regulāri ierindotā aktrise Andželīna Džolija (4.jūnijā paliks 38) atklātā vēstulē skaidro, kāpēc viņa nolēma pieņemt drosmīgu lēmumu un veselības apsvērumu dēļ amputēt abas krūtis. Tuvākajā laikā viņa ieplānojusi arī olnīcu izņemšanu

Mana mamma cīnījās ar vēzi gandrīz desmit gadus un nomira 56 gadu vecumā. Viņa noturējās tik ilgi, lai sagaidītu nākam pasaulē un paturētu rokās savu pirmo mazbērnu. Taču maniem pārējiem bērniem nekad nebūs iespējas pašiem iepazīt savu vecmammu un uzzināt, cik viņa bija mīļa un laipna.

Tagad mēs bieži savā ģimenē runājam par «mammas mammu», un tad es cenšos bērniem pēc iespējas saprotamāk izskaidrot, kāda slimība viņu nolaupīja. Bērni ir jautājuši, vai tas pats var notikt arī ar mani. Es vienmēr atbildu, ka viņiem nav par ko uztraukties, tomēr patiesība ir tāda, ka arī es esmu «kļūdainā» gēna BRCA1 nēsātāja un tas ievērojami palielina manu risku saslimt ar krūts vai olnīcu vēzi.

Ārsti izkalkulēja, ka man ir 87% risks saslimt ar krūts vēzi un 50% risks saslimt ar olnīcu vēzi, lai gan katras sievietes gadījums ir ļoti individuāls. Tikai niecīgai daļai no visiem krūts audzējiem iemesls ir mantota gēnu mutācija. Taču no tām sievietēm, kas ir BRCA1 gēna nēsātājas, saslimšanas risks vidēji palielinās par 65%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu