Studiju izvēle: palikt vai aizbraukt? • IR.lv

Studiju izvēle: palikt vai aizbraukt?

1
Lukas Vasiliauskas

 

Mūsdienu pasaulē jauniešiem piedāvā ārkārtīgi lielas iespējas, it īpaši mācību ziņā. Nav problēmu aizbraukt mācīties uz ārzemēm un tur likt pamatus savai nākotnei. Tomēr es esmu no tiem, kas izvēlējās laist saknes dziļāk tepat Latvijā.

Daudz domāju par braukšanu uz Dāniju vai Nīderlandi, pat dokumentus studijām biju iesniedzis. Tomēr sarunas ar vietējo augstskolu absolventiem lika mainīt domas. Sāku izvērtēt paziņu loku un noderīgus kontaktus, kas man jau ir tepat Latvijā – kā varu tos izmantot savā karjeras izaugsmē un mērķu sasniegšanā. Tas ir svarīgi, ka manā apkārtnē jau ir cilvēki, kas var un ir gatavi man palīdzēt. Aizbraucot uz ārzemēm, būtu jāiegulda daudz darba, lai izveidotu vērtīgu kontaktu loku pilnībā no jauna. Turklāt, ja pēc studijām ārzemēs ir vēlme atgriezties Latvijā, kontakti paliks ārzemēs. Latvijas augstskolās ir pietiekami daudz budžeta vietu, lai labākie studenti varētu izvairīties no galvassāpēm par izmaksām un koncentrētos uz mācībām. 

Manuprāt, ir svarīgi, lai students pilnībā ieguldītu sevi studijās, jo tikai tad ar dziļām zināšanām veidos stiprus pamatus savai nākotnes profesijai. Ārzemēs ir grūtāk – kaut arī mācības ir par brīvu, dzīvošanas izmaksas ir milzīgas, salīdzinot ar Latviju, tāpēc lielākā daļa vecāku nespēj pilnībā nodrošināt bērnus finansiāli un studentiem sanāk daudz strādāt paralēli mācībām. Manuprāt, nav nemaz tik viegli apvienot darbu un mācības tā, lai kāds no tiem neciestu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu