Forums, ne templis • IR.lv

Forums, ne templis

4
Ineta Zelča Sīmansone

Kā muzejiem kļūt atvērtākiem ilgtermiņā, ne tikai vienu nakti gadā

Tāpat kā paši muzeji savu misiju variē no «būt par prieka un radošuma avotu iespējami plašam lietotāju lokam» līdz vienkāršam funkciju uzskaitījumam «vākt, pētīt un saglabāt», arī lietotāji muzeja lomu definēs atšķirīgi. Vieniem muzejs būs vieta, kur baudīt mākslu vai apgūt vēsturi, citiem asociēsies ar iespēju iepazīt gadskārtu ieražas, doties skolu mācību ekskursijās, vēl citiem ar pirmo randiņu, Muzeju nakti vai vienkārši tikšanos ar draugiem.

Kāds tad īsti ir 21.gadsimta muzejs? Tam, ka muzejs vairs nav ne retumu krātuve, ne templis, bet gan atvērta vieta diskusijām un jaunatklājumiem, piekritīs gan paši muzeji, gan muzeju lietotāji. 

Mūsdienīgs muzejs seko sabiedrības izmaiņām un mainās līdzi laikam, mēģina iedzīvoties tirgus apstākļos un pārdot savu preci un pakalpojumus. Es labprāt sagaidītu brīdi, kad muzeju pārraudzības institūcijas, tālredzīgi plānojot ieguvumus, muzeju pastāvīgo ekspozīciju apmeklējumu nodrošinātu bez maksas (kā tas ir, piemēram, Lielbritānijas nacionālajos muzejos – Teitā, Britu muzejā, V&A, Liverpūles muzejā u.c.), jo galvenā muzeju sabiedriskā atdeve ir izglītota, toleranta un radoša sabiedrība. Jautāsit, cik reāla ir šāda vīzija Latvijā? Manuprāt, tas atkarīgs no kultūrpolitikas veidotājiem, lobija un pilsoniskās iniciatīvas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu