Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Ar pārlidojumiem starp vairākām pilsētām Amerikā turpinās pasaulē pirmās ar saules baterijām darbinātās pilotējamās lidmašīnas izmēģināšana. Šveicē radītais lidaparāts izceļas ar to, ka spēj lidot gan dienā, gan naktī. Pie stūres sēdies šveiciešu psihiatrs un piedzīvojumu meklētājs Bertrāns Pikārs. Nākamgad ieplānots ceļojums apkārt pasaulei.

Nedēļas notikumi pasaulē


Preses brīvība pasaulē ir zemākajā līmenī pēdējo 16 gadu laikā,
liecina ASV nevalstiskās organizācijas Freedom House ikgadējais ziņojums. Kopumā no 197 valstīm un teritorijām, ko organizācija novērtējusi 2012.gadā, par «brīvām» atzītas 63 jeb 32%, 70 jeb 36% novērtētas kā «daļēji brīvas», bet 64 jeb 32% – kā «nebrīvas». Latvija ierindojusies 55.-60.vietā, Lietuva 40.-44.vietā, bet Igaunija ir 13.-18.vietā. Visas Baltijas valstis atzītas par brīvām. 

Ziemeļkoreja pārvietojusi divas tuva darbības rādiusa raķetes prom no palaišanas platformas valsts austrumu krastā, un tas dodot cerības uz iespējamu spriedzes samazināšanos Korejas pussalā, otrdien informēja ASV. Spriedze pussalā bija pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Pirmdien Minhenes tiesā Vācijā sākusies prāva lietā par neonacistu teroristu grupas Nacionālsociālistu pagrīde (NSU) pastrādātajām slepkavībām. Galvenā apsūdzētā ir 38 gadus vecā Beāte Čēpe. Viņu apsūdz par līdzdalību astoņu turku, viena grieķa un kādas policistes slepkavībās, kas pastrādātas laika posmā no 2000. līdz 2007.gadam. Noziegumus viņa izdarījusi kopā ar diviem citiem NSU biedriem, kuri 2011.gada novembrī izdarīja pašnāvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu