Pietiek dziedāt • IR.lv

Pietiek dziedāt

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Dāvis Stalts piesauc mafijas vārdu, runājot par maksātnespējas administratoru grupējumiem Latvijā, kuriem «ir savi tiesneši, savi policisti un savi politiskie pārstāvji»

Interviju ar Saeimas deputātu Dāvi Staltu sarunāt nav vienkārši. Pāris dienu laikā, kopš deputāts atstāja Nacionālās apvienības (NA) frakciju un Saeima izveidoja viņa rosināto parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar Ķemeru sanatoriju, Stalta viedoklis par interviju mainās kā laikapstākļi pavasarī. Sākumā viņš atsaka – neesot īstais brīdis, tad piekrīt ar piesardzīgu piebildi, ka negribot pēcāk tiesāties, bet vēl pēc pāris dienām zvana un sola runāt. Atklāti. Tas ir daudz – līdz šim, pētot maksātnespējas procesus, esmu pārliecinājusies, ka retais piekrīt izteikties un neslēpt savu vārdu. Visbiežāk atteikumu iemesls ir bailes.

«Maksātnespējas administratoru patvaļa savā ziņā jau izaugusi kā liels, prettiesisks burbulis, kurš tagad draud plīst,» domīgi saka Stalts. Mēs tiekamies korejiešu restorānā Soraksans, kas atrodas netālu no Stalta pārstāvētās biedrības Demokrātiskie patrioti mītnes Vecrīgā. Intervijas laiku viņš ir nokavējis par pusstundu, ēdienkartei pat neuzmet aci un salkanu radiohitu pavadījumā koncentrējas uz atbildēm.

«Es to uzzināju, iegūstot arvien jaunu informāciju par Ķemeru sanatorijas materiāliem,» paskaidro Stalts. Sācis interesēties vairāk par maksātnespējas procesiem, pamanījis dažādas īpatnības, to skaitā Maksātnespējas likuma pašreizējā redakcijā. «Maksātnespējas administratoriem faktiski ir visplašākās pilnvaras, lai paralizētu uzņēmēju iespējas atjaunot savu uzņēmumu darbību,» secina Stalts. «Mafija vai grupējums – kā to nosaukt, lai domā tiesneši vai prokurori, kuriem jau sen būtu bijis jāierosina lietas. Un jau n-tās lietas par acīmredzamiem, neslēptiem pārkāpumiem, kuri ļoti daudziem juristiem ir skaidrāki par skaidru. Vienīgais jautājums, kā teica Jūrmalas domes priekšsēdētājs Visocka kungs [LTV raidījumā Sastrēgumstunda], – kāpēc neviens vēl nesēž? Tas ir vienīgais jautājums.» Atbildi uz to viņš aicina sniegt prokuratūru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu