Laika skaitītāji • IR.lv

Laika skaitītāji

5
NFC Team valdes priekšsēdētājs Aivars Ritovs (pa labi) un projektu vadītājs Elvijs Untāls
Ieva Puķe

IT uzņēmumam NFC Team ir biroji 10 miljonu pilsētā Milānā un 5 miljonu apdzīvotajā Veronā. Aparatūra, ar ko darba devēji var monitorēt darbinieku laiku, pat ieguvusi Itālijas inovāciju balvu

Darba dienas beigās NFC Team telpās Rīgas biroju mājā no uzņēmuma nosaukumā pieteiktās komandas aizķērušies tikai divi cilvēki – valdes priekšsēdētājs Aivars Ritovs un projektu vadītājs Elvijs Untāls.

Skatoties uz spožajām izslēgto monitoru muguriņām, viņi piemin, ka Latvijā patlaban ir labu pro-grammētāju deficīts. Kvalificēti IT profesionāļi var izvirzīt tādus noteikumus kā būvnieki celtniecības buma laikā pirms dižķibeles. Daudzi labprātāk izvēlas strādāt aprīkotā mājas birojā, nevis sānu pie sāna ar kolēģiem.

Paradoksāli – NFC Team dalībnieki, lai kur arī būtu, īpaši cītīgi veidojuši uzņēmuma nozīmīgāko produktu, ko Elvijs nosauc par «digitālo vaktēšanu», – dažādas darba laika uzskaites sistēmas. Ar īpašu čipu palīdzību, līdzīgi kā izmantojot sabiedriskajā transpotā e-talonu, iespējams iegūt statistiku, cikos cilvēks sāk darbu, cikos beidz, ko tajā laikā paspējis izdarīt. Nospiežot logotipus, piemēram, servisa darbinieks ziņo, ka viņš aplējis puķes, nomainījis gultas veļu. Izmantojot šo statistiku, uzņēmuma vadība varot sarēķināt, kādu algu maksāt konkrētajam darbiniekam. Ja viņš strādā telpu tīrīšanas firmā – vai ir vērts uzņemties kāda biroja tīrīšanas pakalpojumus, ja tā saimnieks par šo pakalpojumu maksā maz, bet birojs allaž ir tādā nekārtībā, ka servisa darbinieks tā uzkopšanai patērē vairāk laika nekā citur.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu