Izrāde, ilga kā ziema • IR.lv

Izrāde, ilga kā ziema

5
Skārletas O’Hāras lomā Kristīne Nevarauska, Rets Batlers — Artūrs Skrastiņš

Kristīnes Nevarauskas tēlojums iestudējumā Vējiem līdzi ir tik patiess, ka pret Skārletu izjūtu līdzīgas emocijas kā pret ātro kredītu firmu «labajiem darbiem»

Kopš laikiem, kad risinājās literatūras šedevra Vējiem līdzi notikumi, aiztecējis padaudz ūdeņu. Ir izgudrots kalašņikovs un ķīmiskie ieroči, kas romāna fona notikumus ASV pilsoņu karā, iespējams, pavērstu citādi. Ir izdomāti banku bezskaidras naudas norēķini, kas Retam Batleram neļautu tik viegli nozagt Konfederācijas naudu, lai gan viņš noteikti izdomātu likt lietā ārzonas. Sievietēm mūsdienās arī atļauts brīvi runāt, tomēr Skārletas tēva Džeralda O’Hāras (Juris Bartkevičs) teikto, ka laba ir tā sieviete, kura klusē, kamēr tai kaut ko nepavaicā, pirmizrādes laikā Dailes teātrī ievēroja visas atnākušās dāmas. Un arī kungi.

Vējiem līdzi sižetu nojautu tikai pavisam aptuveni, tāpēc varēju gana objektīvi novērtēt to, cik izcili Kristīnei Nevarauskai izdevās parādīt, kā līdz bezjēdzībai Ešlijā iemīlējusies naivā Skārleta dzīves gaitā kļūst par pieredzējušu, aukstasinīgu aprēķinātāju. Skarbā dzīve un vēlme pēc pārticības ir deformējusi viņas izpratni par mīlestību. Nevarauskas tēlojums ir tik patiess, ka izrādes beigās pret Skārletu izjutu līdzīgas emocijas kā pret ātro kredītu firmu atbalstītajiem «labajiem darbiem».

Nozīmīga loma stāstā ir tumšādaino vergu liktenim 19.gadsimtā, kad ASV notika brīvlaišana. Vergus tēloja mūsu pašu aktieri, kurus par tumšādainiem izrādes veidotāji bija nolēmuši padarīt, ietērpjot viņus brūnās drēbēs. Lai arī tolaik cilvēki nesaprata, ka ādas krāsa nemaina cilvēka vērtību un pret tumšādainajiem lielākoties izturējās kā pret dzīvniekiem, Skārletas attiecības ar viņas auklīti – verdzeni Mammīti (Indra Briķe) pierāda, ka baltajiem arī tad bija skaidrs, ka tumšādainie ir tādi paši kā baltie, tikai tas plantāciju īpašniekiem nebija izdevīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu