Uzvara vai paradīze? • IR.lv

Uzvara vai paradīze?

6
Bostonas maratona dalībnieks Deivids Grīns no Floridas uzreiz pēc sprādzieniem izvilka savu tālruni un nofotografēja valdošo haosu. Tikai vēlāk, kad viņš šo attēlu pārsūtīja policijai, izmeklētāji pamanīja, ka attēla kreisajā pusē redzams Džohars Carnajevs (baltā naģenē), kas dodas prom no nozieguma vietas

Bostonas terora aktos apsūdzētie brāļi bija jauni vīrieši starp divām pasaulēm – jauno dzīvi Amerikā un raizēm par savu senču dzimtenes problēmām

Pirms trim gadiem Džoharam Carnajevam angļu valodas skolotājs uzdeva rakstīt kārtējo sacerējumu. Par kaut ko tādu, kas viņu saviļo dziļi personiski. Tobrīd 16 gadus vecais pusaudzis izvēlējās paust pārdomas par savu vecāku dzimteni Čečeniju. Lai savāktu papildu informāciju, Džohars sazinājās ar islāma vēstures pasniedzēju Masačūsetsas universitātē. «Viņš gribēja kaut ko vairāk uzzināt par savām čečenu saknēm. Iegūt vairāk informācijas par Krievijas genocīda karu pret čečeniem,» atceras pasniedzējs Braiens Glins Viljamss.

Profesors puisim aizsūtīja dažādus materiālus gan par 1944.gadā Staļina pavēlēto apmēram 30% čečenu deportāciju uz Centrālāziju, gan par abiem asiņainajiem kariem 90.gados, kad pret čečenu separātistiem vērsās Krievija un kuros dzīvību zaudēja aptuveni 200 000 cilvēku no viena miljona lielās tautas.

Lai gan pats Džohars piedzima Čečenijai kaimiņos esošajā Dagestānā, senču dzimtenes liktenis viņu esot ļoti interesējis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu