Naudassods, ja nerūpējies par veselību? • IR.lv

Naudassods, ja nerūpējies par veselību?

4
Uldis Pāvuls

 

Nav noslēpums, ka darbiniekiem ar neveselīgu dzīvesstilu ir lielāks kavēto darbadienu skaits un ievērojami augstāki veselības aprūpes izdevumi. Tāpēc uzņēmumu vadītāji meklē arvien jaunus paņēmienus, kā mainīt šo darbinieku attieksmi pret savu veselību. The Wall Street Journal rakstā Kad priekšnieks liek maksāt par jūsu resnumu apkopoti jaunāko pētījumu rezultāti par darba devēju iniciatīvām. Piemēram, Michelin darbinieki, kuriem asinsspiediens, cukura un holesterīna līmenis, kā arī vidukļa apkārtmērs ir normas robežās, saņems 1000 dolāru atlaidi veselības aprūpes izmaksām. Savukārt neatbilstības gadījumā var saņemt atlaides, piesakoties dzīvesstila koučinga programmā. Vēl kāds uzņēmums uzliek 600 dolāru sodu darbiniekiem, kas neiesniedz datus par savu svaru un holesterīna līmeni. 

General Electric smēķētājiem liek maksāt papildus 652 dolārus gadā par veselības aprūpi. National Business Group on Health and Towers Watson pētījums liecina, ka 2014.gadā jau 36% darba devēju plāno ieviest dažādu veidu materiālos sodus darbiniekiem, kas neuzlabo savu veselību.

Šādai rīcībai ir zinātnisks pamatojums – cilvēki vairāk baidās no zaudējumiem, nekā domā par ieguvumiem. Tverska un Kānemana pētījumi jau sen ir pierādījuši – ja finansiālo zaudējumu un ieguvumu summa ir vienāda, cilvēkiem izvairīšanās no zaudējumiem būs aptuveni divreiz svarīgāka nekā tādas pašas summas iegūšana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu