Laikmeti • IR.lv

Laikmeti

6
Nellija Ločmele

 

Ikdienas laika plūdumā nav tik viegli pamanīt laikmetu nomaiņu. Tam vajadzīga distance, pauze, satricinājums. Tā britu «dzelzs lēdijas» Mārgaretas Tečeres nāve šonedēļ emocionāli atgādina par aizgājušo laikmetu, ko noslēdza Berlīnes mūra un PSRS sabrukums.

Lasot nekrologus, no datora ekrāna pēkšņi uzvēdī tipogrāfijas krāsa – atceros, kā skolas politinformācijas nodarbībām bija no garlaicīgām, melnbaltām avīzēm jāizgriež ziņas par «tekošo momentu» padomijas un Rietumu imperiālistu sacensībā. Politinformācijas klade nav pasaku grāmata, tomēr Tečere un citi politiskie smagsvari skolasbērna apziņā viegli kļuva tikpat teiksmaini kā krokodils Gena vai lācis Pūks. Arī nemirstīgi – nav taču iedomājama ziņa par Pūka nāvi.

Tāpēc leģendārās Tečeres nāve grūti izskaidrojamā, personiskā veidā liek vēlreiz atgriezties tālajā deviņdesmitajā – laikā, kad aukstā kara beigas Eiropā sakrita ar Latvijas valstiskuma atgūto otro elpu un pēdējā padomju bērnu paaudze pēkšņi pieauga un aizvēra melnbaltās politinformācijas kladītes. Cerams, uz visiem laikiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu