Izstrādā skolotāju, kurš sēdēs uz pleca • IR.lv

Izstrādā skolotāju, kurš sēdēs uz pleca

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Izglītības tehnoloģiju guru Toniju Kanu mēdz saukt par savas jomas Stīvu Džobsu. Viņa radītās interaktīvās tāfeles ierīkotas arī vairāk nekā 1600 klasēs Latvijā

Ir cilvēki, kas netiek līdzi pārmaiņām, atmet ar roku un dara pa vecam. Ir tādi, kas mēģina ar progresu skrieties. Tonijs Kans, skrienot progresam garām, vēl šarmanti uzsmaidīs. Viņš ir dibinājis kompāniju Promethean, kas nu ir līdere pasaules interaktīvo mācīšanās tehnoloģiju tirgū.

Izglītības novatoru arī Latvijā sastopu gluži vai caurskrienam. Iepriekšējā vakarā atlidojis, rīta pusē Valmierā uzstājies izglītības konferencē, tad atgriezies Rīgā, lai pēcpusdienā jau dotos uz lidostu. Mūsu intervija viesnīcas Bergs restorānā arī ir vienīgais brīdis, kad viņš var paēst pusdienas.

Tonija Kana sasniegumu saraksta īsā versija: ieguvis Karalienes apbalvojumu, ir divu britu universitāšu goda doktors, 90.gadu vidū radījis Promethean interaktīvo tāfeli. Pērn viņa dibinātajai kompānijai bija jubileja – pārdota miljonā tāfele. 74 gadu vecumā Kans ir Promethean direktoru padomes loceklis, turpina strādāt pie izglītības inovācijām un Lielbritānijā vada arī kādas lielas, trūcīgas apkaimes vidusskolas padomi. Skolas rezultāti esot krietni uzlabojušies – iepriekš tie sasnieguši tikai 33% no nacionālā vidējā līmeņa, bet piecu gadu laikā uzlēkuši līdz vidējam līmenim. «Man ir interesanti!» priecīgi saka pieredzējušais izglītības tehnologs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu