Otrais Korejas karš? • IR.lv

Otrais Korejas karš?

1
Aivars Ozoliņš

Kļūda vai pārpratums var izraisīt karu, kuru neviens netaisās sākt

Ziemeļkoreja ir karastāvoklī, sestdien paziņoja tās vadonis Kims Čenuns. Pirmdien Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje atbildēja, ka armija nekavējoties un «bez politiskas prātošanas» reaģēs uz jebkādu provokāciju no ziemeļiem. Kareivīgās retorikas vītne tuvina Korejas pussalu jaunam karam, kuru neviens negrib, tomēr tas var sākties tik un tā.

Karš nozīmētu Ziemeļkorejas totalitārā režīma galu. Tā armijai nav izredžu pret Dienvidkorejas un ASV militāro pārsvaru. Bet Ķīna, ar kuru Ziemeļkorejai ir līgums par militāru aizsardzību uzbrukuma gadījumā, nesāks pasaules karu, lai glābtu savu sabiedroto no paša radītajām nepatikšanām.

(50.gadu beigās Ķīnas vadonis Mao piedāvāja saviem draugiem Maskavā vīziju par pasaules kodolkaru, kurā puse cilvēces aizietu bojā, toties atlikusī varētu dzīvot sociālismā. Taču pat cietajiem staļinistiem tā nešķita laba doma. Bet kopš tam pasaule ir ļoti mainījusies, Ķīnas komunistiem galvenais ierocis nu ir tirdzniecība, bet Ziemeļkoreja pārējai pasaulei ir atbaidošs anahronisms.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu