Lai top gaisma • IR.lv

Lai top gaisma

5
Kāds labums no šāda pētījuma? «Tā būtu iespēja radīt principiāli jaunus materiālus, kādi patlaban neeksistē,» skaidro Aigars Ekers.

Molekulāro kūļu laboratorijā, kuru vada Aigars Ekers (41), notiek pasaules kontekstā unikāli pētījumi. Unikalitāte slēpjas bezatkritumu metodē – ar lāzeru palīdzību molekulas no atomiem konstruēs ar simtprocentīgu efektivitāti

Pārbaudīšu, vai varam iet iekšā, – pie molekulāro kūļu laboratorijas durvīm LU Fizikas un matemātikas fakultātes Lāzeru centra telpās saka tās vadītājs Aigars Ekers. «Pie mums jāuzmanās – citādi acis var izšaut.» Gaiss esot tīrs – lāzerstari nobloķēti, varam doties tālāk. 

Šī diena laboratorijā ir īpaša: tiek uzstādītas jaunās, nesen nopirktās lāzersistēmas, ar kuru palīdzību zinātnieki veiks tādus pētījumus un eksperimentus, kas ir unikāli pasaules mērogā. «Darbojoties zinātnē, tas fascinē – spert soli nezināmajā, saprast ārpus zināmā,» saka Ekers. Ap gariem galdiem, ko ieskauj plēves aizkari, līkņā septiņi vīri. Skan četras valodas, viņi skrūvē, mēra un citu citai pielāgo iekārtas pusmiljona latu vērtībā.

21.gadsimta prioritāte 

Ekers sāk aizrautīgi stāstīt par fotonikas nozari Eiropā un Latvijā, bet vispirms mums jāvienojas, vai abi saprotam, par ko viņš runā. Gaisma sastāv no daļiņām – fotoniem. Zinātne, kas izmanto gaismu, ir fotonika. Pie Ekera, kurš ir arī LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta direktors, uz laboratoriju nākuši gan valdības pārstāvji, gan skolēni, tāpēc viņš iemācījies vissarežģītākos procesus izstāstīt vienkārši. «Tieši mazie skolēni ir vislabākie apmeklētāji. Viņi skatās, mute vaļā, uzdod jautājumus un visu uztver ar patiesu interesi. Tad jāpiepūlas izstāstīt saprotami. Jo apmeklētājs ir vecāks un tuvāks politikai, jo jautājumu kļūst mazāk, un tie ir virspusējāki. Beigu beigās tie reducējas uz vienu jautājumu – kam to visu var izmantot? Tas liecina par inovācijas procesa nesaprašanu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu