Aukstā nakts • IR.lv

Aukstā nakts

5
Anna Rancāne

Lieldienu rīts atgādina kaut ko ļoti vienkāršu – ir lietas, kurām jānotic uz vārda

Tur stāvēja kalpi un sulaiņi, kas no oglēm bija sakūruši uguni un sildījās, jo bija auksts; bet arī Pēteris bija nostājies pie viņiem un sildījās –  šīs rindas no Jāņa evaņģēlija 18.nodaļas man jau kopš bērnības ir uzbūrušas iztēlē neko citu kā sveloši aukstu marta nakti Latvijā, kaut kur tumsā pie lauku pagastmājas vai baznīcas. Vienaldzīgus un neapmierinātus ļaudis pie ugunskura, kuriem nakts jāpavada ārpus mājas un kaut kā jāsasilda miesas. Auksta baznīca, kurā ļautiņi salasījušies visu nakti lūgties un dziedāt pie Kristus kapa. Auksta pavasarnakts, kad gaisā vēl nav ne pumpuru atblāzmas, nedzied putni, bet siltas šķiet tikai spožās zvaigznes zaļganajās marta novakares debesīs.

Tālāk evaņģēlijā sekos trīskārtēja aizliegšanās: nē, es nebiju kopā ar Jēzu no Nācaretes, es vispār nesaprotu, par ko jūs runājat! Paniskas bailes, karjeras apdraudējums, kauns, gļēvums, stiprāks par ticību Skolotāja apsolījumiem – kas to lai zina, kas bija  galvenais iemesls, kas tā lika runāt tagadējo Romas pāvestu priekštecim un ciltstēvam! Un gaiļa dziesma, tikpat spalga kā Latgales kūtiņā uz vistu laktas, kur parasti kādu gaili turēja nenokautu ne tik daudz vistu ganīšanas, kā skaļās dziedāšanas dēļ.

Tāpat Jēzus skatiens, ko viņš, ārā iedams, uzmeta nodevējam, šķiet tik redzēts – varbūt murgainā sapnī par nacionālās pretošanās kustību, kur darbojās mana tēva brālēns, bet tēvs tā arī neiestājās. Lūkas evaņģēlija 22.nodaļa: «Un tas Kungs pagriezās un uzlūkoja Pēteri. (..) Un, ārā izgājis, Pēteris sāka gauži raudāt.» Asaras varbūt ir viena no cilvēciskākajām lappusēm svētajos rakstos, un neviļus jādomā, kāpēc tieši šim apustulim, kas ātri iejūsminās un ātri krīt nodevībā, Jēzus atvēlēja ganīt viņa avis?! Varbūt viņam šķita, ka tas, kurš spēj grēkot un no sirds nožēlot grēkus, varēs vislabāk saprast savu ganāmo pulku, miljoniem cilvēku visā pasaulē?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu