Vismīlošākā • IR.lv

Vismīlošākā

6
Līva Veiherte un Aigars Grīnbergs par vecākās meitiņas Luīzes Dauna sindromu uzzināja dienā, kad viņa piedzima. Gaidot paraugbērnu Teodoru, vairs no sākotnēji šokējošās diagnozes nebaidījās. «Atmiņas spēles, vingrošana un bērnu joga nenāk nevienam par sliktu,» Latvijas Dauna sindroma biedrības izveidotāja Līva stāsta, ka pieredzi ar Luīzi integrējot arī brāļa attīstībā.
Ieva Puķe

Dauna meitenītes Luīzes vecāki saka: gribam meitu tieši tādu, kāda viņa ir. Trīsarpus gadu vecumā Luīze jau mācās lasīt

Līva Veiherte skaidro: 21.marts. Un 21.hromosomas trisomija – tieši tāpēc šajā datumā jau otro gadu pēc kārtas tiek atzīmēta starptautiskā Dauna sindroma diena. 21.hromosomas dalīšanās, parastā hromosomu pāra vietā izveidojot trīs, arī viņas mazulim šūpulī ielika pasaulē izplatītāko ģenētisko kaiti. Tiek lēsts, ka uz zemeslodes ir aptuveni miljons Dauna bērnu, kam cilvēka tipisko 46 hromosomu vietā ir 47. Latvijā ik gadu piedzimst 20-30. Viena no viņiem, trīsarpus gadus vecā Luīze, jau tagad ir sagrāvusi vairākus mītus, kas joprojām tiek kultivēti sabiedrībā.

Piedāvāja tikties ar kapelānu

Saules pielieta istaba ar košu Ģirta Muižnieka gleznu un antīkām mēbelēm. Namamāte Līva Veiherte strādā Galerijā 21, kopā ar vīru Aigaru Grīnbergu vada gleznu un senlietu izsoļu namu, Aigars ir arī antikvariāta īpašnieks Rīgas klusajā centrā. «Dārgumi ir dīķī,» Līva smejoties stāsta par uzrakstu, ko dzīvesbiedrs reiz atklāja kādas kumodes atvilknē. No kurienes «atbraukusi» mēbele, un kur guļ vērtslietas, «izpīpēt» neesot bijis iespējams.

Viņas un Aigara dārgumi ir trīsarpus gadus vecā Luīze un sešus mēnešus vecais Teodors. Puika, ko tētis ienesis iekšā pēc īsas diendusas Pārdaugavas privātmājas pagalmā, ir autiņbiksīšu reklāmu paraugbēbis. Apaļš, priecīgs guginātājs. Meita Luīze – arī īsts mīļuma iemiesojums. Blonda galviņa, zilas acis, liela interese par dzīvi. «Evva,» viņa uzreiz atceras manu vārdu. «Tedi, aijā, aijā,» skrien pie brāļa. «Lū,» rāda uz sevi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu