Ne viss ir balts • IR.lv

Ne viss ir balts

5
Foto — AFP/LETA

Romas katoļu baznīcas jaunais pāvests Francisks pirmajās dienās pēc ievēlēšanas daudzus saviļņojis ar savu vienkāršību un cilvēciskumu, taču jau tuvākajā laikā viņa īstais raksturs parādīsies, ķeroties pie daudz nepatīkamāka darba – dažādu iekšēju skandālu risināšanas Vatikānā

Pēc pirmās parādīšanās tautai Svētā Pētera bazilikas balkonā viņš devās uz liftu. Palīgi un kardināli pakāpās sāņus, «jo pāvests parasti liftā brauc viens». «Bet viņš teica: «Nē, nē, nē, nē, mums visiem te pietiks vietas.» Kad bijām lejā, viņš paziņoja: «Es arī tālāk došos kopā ar jums,»» 13.marta vakaru atceras Bordo arhibīskaps Žans-Pjērs Rikārs, viens no 115 kardināliem, kas pagājušajā nedēļā piedalījās Romas katoļu baznīcas augstākā priestera vēlēšanās. Jaunais pāvests iekāpa busiņā, kas veda kardinālus uz vakariņām Vatikāna viesnīcā Santa Marta. Lepnais limuzīns sekoja iepakaļ. «Lai Dievs ir žēlīgs pret jums par to, ko jūs nupat esat izdarījuši,» pajokoja Horhe Mario Bergoljo, komentējot savu ievēlēšanu jaunajā amatā.

Nākamajā rītā viņš pats devās uz viesnīcu, lai samaksātu rēķinu un savāktu somas. Bet pirmajā mesē viņam kājās bija vienkāršas, melnas kurpes un lēts rokaspulkstenis ar platu, melnu siksniņu. Piektdienā pirms kardinālu ierašanās uz audienci Bergoljo esot brīdinājis – nāciet melnajās sutanās, nevis koši sarkanajās, kuru plecus rotā baltas mežģīnes.

Tik senā institūcijā kā Vatikāns ģērbšanās stils bieži vien izsaka arī būtību. Iepriekšējais pāvests Benedikts XVI, piemēram, deva priekšroku pēc īpaša pasūtījuma darinātiem sarkanas ādas mokasīniem un mantijām ar sermuļādas apdari. Savukārt jaunais pāvests ar savu izvēli «gribēja dot pavisam citādu signālu», komentē Vatikāna preses sekretārs. «Viņš atgādina, ka baznīcas īstais stils ir vienkāršība, pieticība un izturība,» piebilst Romā izdotā reliģiskā žurnāla La Civiltà Cattolica redaktors Antonio Spadaro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu