Trakulīgais brālis • IR.lv

Trakulīgais brālis

4
Foto — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata: «Valdība strādā kā komanda visos gadījumos, kad to netraucē darīt koalīcija»

Ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu brokastojam kafejnīcā Osīriss pirmdienas rītā – pāris stundu pirms tam, kad viņš no izslavētā «grāmatveža» Valda Dombrovska Ministru kabineta komitejā dabū dzirdēt netipiski tēlainu pārmetumu virteni par «prihvatizāciju 2.0». Par brokastīm gan tās jāsauc nosacīti. Pavļuts pasūta svaigu apelsīnu sulu un kafiju – no rītiem neēdot. «Parasti šajā laikā esmu kantorī,» pusdeviņos no rīta ministrs ir možs un gatavs «kalpošanai», kā viņš pirms pusotra gada nodēvēja lēmumu pamest labi algotu darbu bankā un atsaukties uz Reformu partijas piedāvājumu vadīt Ekonomikas ministriju. 

«Aleluja!» – Pavļuts ir gandarīts, ka valsts kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojekts, kas būtiski izmainītu uzņēmumu vadības modeli, beidzot ir MK komitejas darba kārtībā. Viņš ir sagatavojies, ka diskusija būs «supersmaga», jo kapitāldaļu pārvaldes nodošana centralizētai institūcijai nozīmētu «varas un ietekmes» pārbīdi. Lieli iebildumi skan no ministrijām, kurām pašlaik padotas lielas kapitālsabiedrības un kuras «sakritības dēļ» vada «valdošie koalīcijas partneri». «Lielākie aktīvi ir Vienotībai,» viņš precizē, kad norādu – arī reformisti ir koalīcija. «Esam jaunākais brālis. Koalīcijas trakuļi,» Pavļuts ironizē, tomēr tobrīd vēl nekas neliecina, ka asa vārdu kauja viņam būs tieši ar premjerministru.

«Fantastiski, ko šeit esat sarakstījuši», «visi prihvatizatori būs klāt» un «pilnīgas muļķības» – ir epiteti, ko Dombrovskis veltījis likumprojektam, ar kuru plānots uzlabot valsts uzņēmumu efektivitāti un vadību. Pēc Pavļuta domām, aiz šiem pārmetumiem slēpjas citas intereses, tāpēc jau agrāk lūdzis koalīcijas partnerus politiski vienoties par tā nodošanu Saeimai un izbeigt nebeidzamo «saskaņošanu». Tomēr pirmdien tas atkal nosūtīts «paskaņot vēl».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu