Valdība apgalvo, eksperti vērtē • IR.lv

Valdība apgalvo, eksperti vērtē

4
Foto — Scanpix

Tuvojoties brīdim, kad tiks pieņemts lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā, valdība sākusi plašāk izklāstīt savu pozīciju par labu šādam solim. Argumentu ir daudz, taču – cik tie ir pārliecinoši? Lai to noskaidrotu, vērsāmies pie četriem ekonomikas ekspertiem. Viņu vērtētie valdības argumenti ņemti no Valsts kancelejas sagatavotā infografika Eiro ieviešanas ieguvumi un sekas, kas atrodams www.ir.lv


Gundars Dāvidsons,
Latvijas Bankas ekonomists, patlaban Starptautiskā Valūtas fonda Ziemeļvalstu un Baltijas valstu grupas izpilddirektora vecākais padomnieks
Andris Strazds, 
Nordea bankas vecākais ekonomists
Jānis Ošlejs, 
uzņēmējs, ekonomists
Pēteris Strautiņš, 
DNB bankas ekonomikas eksperts

1. Eiro ieviešana nozīmē vairāk investīciju – ražošanas un darbavietu.

Eiro ieviešana kalpos par apliecinājumu spēcīgai ekonomikai un paredzamai valsts politikai, tādējādi vairojot Latvijas pievilcību investoru acīs. Igaunijā ārvalstu tiešo investīciju apjoms uzņēmumos eiro ieviešanas laikā ir audzis gandrīz trīs reizes straujāk nekā tajā pašā laikā Latvijā.

Dāvidsons. Jā. Uzņēmēji spēju ieviest eiro atzīst par politikas kvalitātes un stabilitātes zīmi – lai kādi būtu tā vērtējumi krīzes karstumā. Ar eiro kļūsim pievilcīgāki investīcijām, bet, vai tās plūdīs ražošanā un eksporta sektorā vai izveidos jaunu nekustamo īpašumu burbuli, būs pašu politikas izvēle. Savukārt bez eiro paliksim par tādu Igaunijas piedēkli – turpināsim dziļāk specializēties lēta darbaspēka nišā, kamēr Igaunijā ārzemju uzņēmēji izvietos vadības centrus un kvalificēto ražošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu