Pajēls biskvīts • IR.lv

Pajēls biskvīts

3
Trīs galveno varoņu lomās (no kreisās) Kristians Kareļins, Mareks Balmanis un Andrejs Mažeiko.

Kāda jēga lielajā ekrānā skatīties uz džekiem, kas tukšām acīm vāļājas kādā Rīgas pagalmā

«Tu esi kādreiz pamēģinājis?» cits citam taujāja cilvēki, kas plūda no kinoteātra Splendid Palace pēc filmas Sēņotāji noskatīšanās. Neatkarīgi no apstiprinošas vai noliedzošas atbildes ticu, ka ne vienu vien skatītāju nepameta neizpratne par aizdomīgi uzpūsto kādas psihedēliskās vielas lietošanas nozīmi viena cilvēka dzīvē. Jaunās latviešu filmas personāži, kuru amizantos, tomēr realitātei stipri pietuvinātos tēlus lieliski nospēlēja aktieru ansamblis, bija vienīgie, kas noturēja manu uzmanību. Pārliecinoša sižeta līnija šajā komēdijā patiesībā bija grūti samanāma.

Filmas preses relīzē un nosaukumā liktais uzsvars uz «sēņošanu» nepavisam neatbilda tam, kas reāli norisinājās sižetā. Andreja Mozeiko uzteicami atveidotais galvenais varonis Pēteris neviļus atsauca atmiņā Holivudas produkta The 40 Year Old Virgin galveno varoni Endiju, kura pelēko ikdienu (šajā gadījumā gan neliekot uzsvaru uz seksu) metas padarīt krāsaināku padumjie drauģeļi – darba kolēģi. Nevis «valdonīgā māte», kā minēts filmas anotācijā, bet gan ūdenszāles raksturs padarījis Pēteri un viņa dzīvi nožēlojamu. Tāpēc filmas rūgti smieklīgie bērnības atmiņu skati nepārliecināja, ka (papildināts ar dzīvē vietumis sastopamiem elementiem) viss notiekošais ir viens vienīgs absurds. Šādā stilā veidotai komēdijai nebūtu ne vainas, ja to caurvītu kas vairāk nekā tikai uzjautrinošas birojā nīkstoša, virtuļus rijoša apalīša pervelības pa telefonu ar anonīmu pēc seksa alkstošu personu vai riebīga kakuča atstāšana publiskajā tualetē.

Kameras darbs (operators Jānis Skulme) un epizožu uzstādījumi filmā lielā mērā bija ļoti veiksmīgi, tie patiesi «nostrādāja» kā estētiski baudāms kūkas garnējums, apakšā slēpjot pajēlu biskvītu. Jāsaka, pat ieilgusī filmas uzņemšana nevarētu kalpot par iemeslu tādai samocītības pakāpei. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu